Tepertős pogácsa, ahogy a tapasztalt háziasszonyok csinálják
Ezt a tepertős pogácsát sokáig emlegetik, sőt, a receptjét is többen elkérik tőled, akik megkóstolják.

Nyereményjáték

Nyerj páros belépőt Dr. Buda László: Testünk jelzései című előadására, a márciusi Femina Klubra! (x)

Nyerj szórakoztató, képes útikönyvet, és ismerd meg a világ csodáit! (x)

Nyerj Hollóházi Porcelán fülbevalót Adrienne Feller mini luxuskozmetikumokkal! (x)

összesen 3 db játék
Ez is érdekelhet

Akár egyetlen hormonon is múlhat a gyermekáldás – Kata története (x)

A leghatékonyabb edzésformák nyáron több zsírt égetnek, mint a futás! Ezeket űzd helyette

Milyen az arcformád? Mutatjuk, melyik ékszer illik hozzá a legjobban

A legerősebb ránctalanítókat csak kevesen ismerik: ezeket az antioxidánsokat keresd!

beauty and style

Így szűkítsd be a farmered szárát, ha nem elég passzentos - Nőiesebb lesz tőle »

Így lehet gyönyörű egy telt nő fehérneműben - Különleges fotók »

Nem tudod feltenni a műszempillát? A szépségszakértő megmutatja a trükköt »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Többé nem kell tartanod a tepertős pogácsától. A hajtogatást csak egyszer kell megcsinálnod, és örökre megjegyzed. Arra vigyázz, hogy ezt a tésztát ne süsd túl alacsony hőfokon, mert könnyen kiszárad. Galgóczi Csilla tepertős pogácsája melegen és hidegen egyformán finom.

Hozzávalók 24 darabhoz:

  • 1 kg liszt
  • 50 dkg vaj
  • 40 dkg tepertő
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg só
  • 2 tojás
  • 1 kávéskanál bors
  • 1 tojás a lekenéshez
Recept idők

Elkészítés:

Futtasd fel az élesztőt egy deciliter langyos, cukros tejben. Várj körülbelül tíz percet. Ha a térfogata jócskán megnő, a teteje pedig habos, add a liszthez, dolgozd össze a vajjal, a tojással, a tejföllel, a maradék két deciliter tejet csak fokozatosan öntsd hozzá. Közepesen lágy tésztát kell kapnod, majd takard le, és hagyd fél óráig kelni. 

Utána lisztezett felületen nyújtsd téglalap alakúra, a vastagsága pedig körülbelül 1-1,5 centiméter legyen. Simítsd el a tésztán a darált vagy aprított tepertőt egy kanál domború oldalával, és szórd meg sóval, borssal.

Képzeletben a lapot oszd három vízszintes részre. Először felülről lefelé, azután alulról felfelé hajtsd egymásra a tésztát. Majd a bal harmadát hajtsd a tetejére, a jobb harmadát pedig alulra. Ha ezzel végeztél, konyharuhával letakarva 20 percig pihentesd, utána nyújtsd el ismét a tésztát, majd megint hajtogasd az előzőhöz hasonló módon. Összesen négyszer kell nyújtani és hajtogatni, 20 perces szünetekkel. Végül nyújtsd másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel rácsozd be, és egy lisztbe mártott, közepes méretű szaggatóval szúrd ki a pogácsákat.

Pakold őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kicsit távolabb, mert sütés közben is nőnek még. Szilikonecsettel kend be a pogácsák tetejét egy egész, felvert tojással. Előmelegített sütőben, 20 perc alatt 180 fokon süsd szép pirosra.

Blog.hu ajánló