Puha túrós pogácsa teljes kiőrlésű lisztből: nem csak finom, egészségesebb is
Egészségesebb nassolnivalót tehetsz az asztalra, ha a túrós pogácsát teljes kiőrlésű lisztből készíted el.

teljes kiorlesu pogi
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A teljes kiőrlésű lisztből készült túrós pogácsa finom és szaftos. Az így készült liszt titka, hogy az egész búzaszemet felhasználják őrléskor, tehát a héját is belekeverik, és sok értékes anyagot őriz meg, kevésbé hizlal, és az emésztésnek is jót tesz.

Teljes kiőrlésű túrós pogácsa

Hozzávalók

  • 45 dkg túró
  • 17.5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 17.5 dkg fehér liszt
  • 12.5 dkg vaj
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 evőkanál

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és várd meg, amíg felfut. A túrót villával törd össze, add hozzá a tojást, a tejfölt, a puha vajat és a sót, majd keverd bele az élesztős tejet is. Dolgozd össze, majd keverd hozzá a kétféle lisztet. Ha túl lágynak találod, még egy kevés fehér lisztet tehetsz hozzá. Gyúrj belőle sima tésztát, és egy óra alatt letakarva, meleg helyen keleszd a duplájára. Ha megkelt, borítsd ki egy lisztezett deszkára, nyújtsd ki ujjnyi vastagra, és egy pohárral vagy pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Helyezd el őket sütőpapírral kibélelt tepsiben, kend meg a tetejüket felvert tojással, és told 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 25 percre, amíg szép színt kapnak.

Teljes kiőrlésű lisztből isteni finom házi kenyeret is süthetsz.

Ezt is szeretjük