4 gyors téli rakottas
A hidegben nemcsak a ruháidat rétegezheted, hanem az ételeket is! Készíts finom és laktató rakott ételeket az egész családnak! És még sok idő sem kell hozzá!
Kolozsvári rakott kacsa
Hozzávalók:
- 1 kacsa – körülbelül 2 kg-os
- 1 kg savanyú káposzta
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- 2 dl tejföl
- só
A megtisztított kacsát kívül-belül sózd be. Saját zsírjában, egy kevés vizet és fokhagymát hozzáadva párold majdnem készre. A vékonyra szeletelt szalonna felét terítsd mély tűzálló tál aljára, tedd rá a káposzta felét, helyezd rá a kacsát, majd az egészet fedd be a maradék káposztával.
Keverd össze a tejfölt egy kis pecsenyelével, és öntsd a káposzta tetejére. Borítsd be a megmaradt szalonnaszeletekkel. Előmelegített sütőben addig süsd, míg a tetején a szalonna ropogós nem lesz.
Almával rakott csirke
Hozzávalók:
-
2 közepes nagyságú csirkemell
-
5 alma
-
3 tojás
-
40 dkg reszelt sajt
-
4 dkg vaj
-
só
A megtisztított csirkemelleket vágd vékony szeletekre, és sózd be. A megtisztított almákat szeld karikákra. Verd fel a tojást, szórd bele a reszelt sajt felét, és forgasd meg benne a hússzeleteket. Kivajazott tűzálló tálba tegyél egy sor hússzeletet, majd egy sor almakarikát. Ezt ismételd, amíg el nem fogy a hús és az alma. A tetejére szórd a maradék reszelt sajtot, és előmelegített sütőbe tolva süsd meg.
Pikáns rakott hal
Hozzávalók:
- tengerihal-filé - személyenként 2 darab
- réteslap - személyenként 2 vékony lap
- 2-3 citrom
- 20 dkg pisztácia
- 20 dkg vaj
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- szárított menta
- só
- bors
- 1-2 evőkanál liszt
- 1 dl főzőtejszín
- 1 tojás
A halakat fűszerezd be sóval, őrölt borssal, majd locsolj rájuk néhány csepp citromlevet. A pisztáciát – amit mogyoróval vagy dióval is helyettesíthetsz - őröld meg. A réteslapot nyisd ki, az egyik halfilét helyezd a közepére, szórd meg darált pisztáciával, kevés mazsolával és mentával. Fedd be néhány vékonyra felkarikázott citromszelettel is, morzsolj rá egy kevés vajat, majd fedd be a másik halfilével. Morzsolj itt is el egy kevés vajat, és csomagold be a réteslapba. Az elkészült halas batyut süsd meg alacsony hőfokon, körülbelül 15 percig.
Tálaláskor locsold le mártással: olvaszd meg a maradék vajat, szórj rá egy-két evőkanál lisztet, és öntsd hozzá a tejszínt. Csöpögtesd hozzá egy fél citrom levét, sűrítsd össze egy egész tojással, és fűszerezd bőségesen mentával.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Rakott tarhonya
Hozzávalók:
- 25 dkg tarhonya
- 25 dkg zöldpaprika
- 15 dkg vöröshagyma
- 15 dkg paradicsom
- 2 dl tejföl
- 4 darab főtt tojás
- 2 pár virsli
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 dl olaj
- pirospaprika
- só
- bors
A tarhonyát kevés olajban pirítsd aranysárgára, és öntsd fel dupla mennyiségű forró vízzel. Fedő alatt, takarékon párold puhára. Az apróra vágott hagymát fonnyaszd meg kis olajban, szórd meg pirospaprikával, tedd bele a feldarabolt zöldpaprikát, a paradicsomot, sózd és borsozd meg, készíts lecsót belőle. Amikor elkészült, keverd bele a tejfölt. Terítsd kivajazott tűzálló tál aljára a tarhonya 1/3-át. Tedd rá a lecsó felét, majd a karikára vágott tojás felét, végül a felkarikázott virsli felét. Ezután megint a tarhonyát, a lecsót, a tojást, a virslit, végül a tarhonyát. A tetejét locsold meg a tejfölös lével, hints rá reszelt sajtot, és jól süsd át.
OLVASD EL EZT IS!
- lazac
- spenót
A tökéletes spenótfőzelék receptje
- pörkölt
- egytálétel
A 4 legjobb rakott karfiol recept
- egytálétel
- rakott zöldség