4 gyümölcsös pite
A pitéről mindenkinek a nagyi ínycsiklandozó süteményei jutnak eszébe. Eláruljuk a titkokat, hogy te is szakavatott pitesütőként arathass sikert.
Almás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 25 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 tojás
- fél citrom reszelt héja és leve
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
A töltelékhez:
- 2 kg alma
- őrölt fahéj
- 2 csomag vaníliás cukor
Keverd el a lisztet a sütőporral. Olvaszd fel a vajat, és dolgozd össze a liszttel, a tojássárgájával, majd a tészta többi hozzávalójával. A ruganyos állagú tésztát válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre, egyharmad-kétharmad arányban. Hámozd meg az almákat, és kislyukú reszelőn reszeld le, majd keverd össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, és hagyd pár percig állni.
Melegítsd elő a sütőt. A nagyobb adag tésztát nyújtsd ki, majd nyomkodd egy kivajazott, kilisztezett tűzálló tál, illetve tepsi aljára. Préseld ki az almás töltelékből a levet, és terítsd szét egyenletesen a tésztán. A kisebb adag tésztát szintén nyújtsd tepsiméretűre, a nyújtófa segítségével fektesd a töltelékre, és nyomkodd le az oldalán. A tetejét kend meg tojásfehérjével, majd óvatosan szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben 40-45 percig süsd, míg aranybarna árnyalatot nem kap.
Lekváros rácsos pite
Hozzávalók:
- 25 dkg héjában főtt burgonya
- 10 dkg rétesliszt
- 10 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 tojás
- 25 dkg porcukor
- 8 dkg vaj
- őrölt fahéj
- 15 dkg bármilyen ízesítésű lekvár
- 1 evőkanál brandy vagy rum
- csipetnyi só
A főtt krumplit hámozd meg, és reszeld durvára, majd keverd el a sütőporos liszttel. Ezután adj hozzá egy tojást, a porcukrot, csipetnyi sót, fahéjat és vajat. Ezekből gyúrj tésztát, melynek háromnegyedét nyújtsd 1 cm-es vastagságúra. Vajazd ki a piteformát, és helyezd bele a kinyújtott tésztát. Lazítsd fel a lekvárt a brandyvel, és kend a tésztára. A maradék tésztából készíts vékony rudakat, és rácsszerűen rakd a lekvár tetejére, majd kend meg őket a másik tojássárgájával, hogy szép fényük legyen. Süsd 40 percig előmelegített sütőben. A kész művet szórd meg porcukorral.
Körtés pite
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 10+5 dkg barnacukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipetnyi só
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2-3 evőkanál tej
- 1 kg körte, konzerv is jó
- 1 citrom leve
Keverd simára a vajat, a barnacukrot és a vaníliás cukrot. Óvatosan, egyenként add hozzá a tojásokat, majd a tejet és a sütőporos lisztet, majd gyúrd össze. Nyújtsd ki a tésztát, és terítsd ki a piteformában úgy, hogy a szélére is jusson. A körtéket, ha csak felezve vannak, vágd szeletekre. Fektesd a tésztára, majd szórd meg 5 dkg barnacukorral. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd meg.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Joghurtos-banános pite
Hozzávalók:
- 10 dkg vaj
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 25 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kis pohár natúr joghurt
- 3 nagyobb banán
- fél citrom leve
Keverd habosra a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a sütőporral elegyített lisztet, valamint a joghurtot. Válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre a tésztát. A nagyobb adagot nyújtsd ki, és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába. Pucold meg a banánokat, és hosszában vágd ketté mindegyiket, majd öntsd nyakon a citromlével. Ha jobban szereted a pépes tölteléket, villával nyomkodd össze a banánokat, és ezután terítsd szét a tésztán. Nyújtsd megfelelő méretűre a maradék tésztát, és rakd a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd meg. Tálaláskor kínálj hozzá vaníliafagyit.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény