4 gyümölcsös pite

A pitéről mindenkinek a nagyi ínycsiklandozó süteményei jutnak eszébe. Eláruljuk a titkokat, hogy te is szakavatott pitesütőként arathass sikert.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Almás pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél citrom reszelt héja és leve
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl

A töltelékhez:

  • 2 kg alma
  • őrölt fahéj
  • 2 csomag vaníliás cukor

Keverd el a lisztet a sütőporral. Olvaszd fel a vajat, és dolgozd össze a liszttel, a tojássárgájával, majd a tészta többi hozzávalójával. A ruganyos állagú tésztát válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre, egyharmad-kétharmad arányban. Hámozd meg az almákat, és kislyukú reszelőn reszeld le, majd keverd össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, és hagyd pár percig állni.

Melegítsd elő a sütőt. A nagyobb adag tésztát nyújtsd ki, majd nyomkodd egy kivajazott, kilisztezett tűzálló tál, illetve tepsi aljára. Préseld ki az almás töltelékből a levet, és terítsd szét egyenletesen a tésztán. A kisebb adag tésztát szintén nyújtsd tepsiméretűre, a nyújtófa segítségével fektesd a töltelékre, és nyomkodd le az oldalán. A tetejét kend meg tojásfehérjével, majd óvatosan szurkáld meg villával. Előmelegített sütőben 40-45 percig süsd, míg aranybarna árnyalatot nem kap.

Lekváros rácsos pite

Hozzávalók:

  • 25 dkg héjában főtt burgonya
  • 10 dkg rétesliszt
  • 10 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 8 dkg vaj
  • őrölt fahéj
  • 15 dkg bármilyen ízesítésű lekvár
  • 1 evőkanál brandy vagy rum
  • csipetnyi só

A főtt krumplit hámozd meg, és reszeld durvára, majd keverd el a sütőporos liszttel. Ezután adj hozzá egy tojást, a porcukrot, csipetnyi sót, fahéjat és vajat. Ezekből gyúrj tésztát, melynek háromnegyedét nyújtsd 1 cm-es vastagságúra. Vajazd ki a piteformát, és helyezd bele a kinyújtott tésztát. Lazítsd fel a lekvárt a brandyvel, és kend a tésztára. A maradék tésztából készíts vékony rudakat, és rácsszerűen rakd a lekvár tetejére, majd kend meg őket a másik tojássárgájával, hogy szép fényük legyen. Süsd 40 percig előmelegített sütőben. A kész művet szórd meg porcukorral.

Körtés pite

Hozzávalók:

  • 25 dkg vaj
  • 10+5 dkg barnacukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2-3 evőkanál tej
  • 1 kg körte, konzerv is jó
  • 1 citrom leve

Keverd simára a vajat, a barnacukrot és a vaníliás cukrot. Óvatosan, egyenként add hozzá a tojásokat, majd a tejet és a sütőporos lisztet, majd gyúrd össze. Nyújtsd ki a tésztát, és terítsd ki a piteformában úgy, hogy a szélére is jusson. A körtéket, ha csak felezve vannak, vágd szeletekre. Fektesd a tésztára, majd szórd meg 5 dkg barnacukorral. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt süsd meg.

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Joghurtos-banános pite

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kis pohár natúr joghurt
  • 3 nagyobb banán
  • fél citrom leve

Keverd habosra a vajat a cukorral, majd add hozzá a tojásokat, a sütőporral elegyített lisztet, valamint a joghurtot. Válaszd egy kisebb és egy nagyobb részre a tésztát. A nagyobb adagot nyújtsd ki, és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe vagy piteformába. Pucold meg a banánokat, és hosszában vágd ketté mindegyiket, majd öntsd nyakon a citromlével. Ha jobban szereted a pépes tölteléket, villával nyomkodd össze a banánokat, és ezután terítsd szét a tésztán. Nyújtsd megfelelő méretűre a maradék tésztát, és rakd a töltelék tetejére. Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt süsd meg. Tálaláskor kínálj hozzá vaníliafagyit.

Ezt is szeretjük