Húsmentes tepsis kelbimbó rengeteg sajttal: sűrű, tejszínes mártás fogja össze

A kelbimbó egészséges és nagyon finom: most süsd meg tepsiben, sűrű szósszal!

Tejszínes, tepsis kelbimbó
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tepsiben sült kelbimbó önmagában is finom és kiadós, húsmentes ebéd. Gratinnak is nevezik ezt a fajta elkészítési módot, amikor sűrű, tejszínes mártás fogja össze az ételt. A mártásba Gruyère sajtot tegyél: ez egy eredetvédett svájci típus, amelynek semmihez sem hasonlítható, diós aromája van.

Tejszínes, tepsis kelbimbó

Hozzávalók 4 személyre

  • 90 dkg kelbimbó
  • 12 dkg Gruyère sajt
  • 7.5 dkg vaj
  • 3 dl habtejszín
  • 2.5 dkg zsemlemorzsa
  • 2.5 dkg parmezán
  • 2 dl alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet cayenne-bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A kelbimbókat mosd meg, a fás szárukat késsel vágd le, a zöldségeket felezd el, és oszd el őket egy tepsiben. Szórd meg őket sóval és borssal, locsold le kevés olajjal, és told 220 fokos sütőbe 20-25 percre. Amíg a kelbimbó sül, készítsd el a mártást. A vaj egyharmadát olvaszd fel egy tepsiben, szórd hozzá a zsemlemorzsát, és pirítsd aranyszínűre.

 

Amikor elérte a kívánt színt, azonnal öntsd át egy kisebb tálba, mert a serpenyőben hagyva akkor is odaég, ha lehúztad a tűzről. Ugyanebben a serpenyőben olvaszd fel a maradék vajat is. Párold rajta üvegesre a felaprított hagymát, majd ha már puha, jöhet mellé a szintén felszeletelt fokhagyma. Amikor megérzed az illatát, add hozzá a lisztet, kevergesd egy percig, majd öntsd fel a tejszínnel és az alaplével. Kevergesd kézi habverővel, amíg besűrűsödik. Ekkor húzd el a tűzről, keverd el a parmezánnal, a Gruyère sajt egynegyedével, a sóval, a borssal, a szerecsendióval és a cayenne borssal.

 

Keverd el, hogy a sajt felolvadjon benne, majd öntsd az egészet az elősütött kelbimbóra. Forgasd össze, a tetejét szórd meg a maradék reszelt sajttal és a pirított morzsával. Told vissza a sütőbe további 15 percre.

A kelkáposzta is sokoldalúan felhasználható téli zöldség: főzz belőle selymes krémlevest is!

Kép: photosimysia / Getty Images

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük