Tejszínben puhult papírvékony krumpliszeletek: így készül a tökéletes gratin
A krémes, tejszínes gratin önálló fogásként vagy ünnepi köretként is megállja a helyét.
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a gratin a tepsis krumplik királya: a fűszeres, tejszínes besamellel leöntött papírvékony krumpliszeletek ropogósra pirulnak a sütőben. A mártásba alaplé is kerül, a tetejére pedig bátran szórj zöldfűszereket.
Gratinrecept
Hozzávalók
- 1 kg krumpli
- 3 dl alaplé
- 2.5 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- 1 dl tej
- 1 dl tejszín
- 1 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál kakukkfű
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A vajat egy lábosban olvaszd fel. Add hozzá a lisztet, kevergesd kézi habverővel egy percig, majd öntsd fel az alaplével, a tejjel és a tejszínnel. Sózd, borsozd, szórd meg fokhagymaporral, kakukkfűvel, és folyamatosan kevergesd addig, amíg besűrűsödik.
A krumplit hámozd meg és gyaluld le. Helyezz el benne egy réteget úgy egy tepsiben, hogy a szeletek félig fedjék egymást. Kanalazz rá egy adag szószt, majd folytasd így a rétegzést, amíg minden el nem fogy. Alufóliával letakarva told 200 fokos sütőbe. 45 perc múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és pirítsd további 10-15 percig, amíg ropogósra sül.
A hússal megrakott krumpli igazi hamisítatlan vasárnapi fogás, amiből minden falat öröm.
Kép: SimpleImages / Getty Images
Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül
A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?
További részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. június 3. 18 óra
Helyszín: Thália Színház
Promóció
Még több recept