Tejszínes rakott karalábé - Sok tejföllel és sajttal lesz igazán ínycsiklandó
Ha adsz egy esélyt a könnyű, egyszerű és krémes rakott karalábénak, újra és újra elkészíted majd.
Hozd ki a legtöbbet a karalábéból, rakottasként senkinek sem lesz ellene kifogása. Ha eddig csak levest vagy főzeléket készítettél belőle, ideje, hogy kipróbáld ezt a krémes, réteges finomságot.
Nem szükséges előfőzni a zöldségeket, de így sokkal rövidebb ideig kell járatnod a sütőt. Fontos, hogy három centinél vastagabbra ne nagyon rétegezd, mert nem sül át rendesen az étel.
Tejszínes rakott karalábé
- 70 dkg krumpli
- 40 dkg csirkemell
- 15 dkg trappista sajt
- 3 karalábé
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 3 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 tojás
- só
- bors
Elkészítés ideje: 1 óra
A krumplit sós vízben főzd félig puhára körülbelül 15 perc alatt. Szűrd le, majd hámozd meg, és vágd vékony karikákra. A karalábét pucold meg, és főzd öt percig, utána szeleteld fel tetszés szerint. A csirkemellet mosd meg, csepegtesd le, kockázd fel, és kevés zsiradékon pirítsd meg.
Egy tűzálló tálat kenj ki vajjal, és rakd le vegyesen a zöldségeket, pakold le a csirkemellet, majd újból a krumpli és a karalábé következik. A rétegeket sózd és borsozd meg ízlés szerint. Nyomd a tejszínhez a zúzott fokhagymát, és öntsd a rakottasra.
A tejfölt keverd össze a tojással, egyengesd az utolsó rétegre, és szórd meg jól reszelt sajttal, majd aprított petrezselyemmel. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd a rakottast körülbelül 35 percig. Amikor a krumpli és a zeller is jól átsült, a sajt pedig szép piros, vedd ki a sütőből.