Tejszínes krumplis, karalábés gratin: vastag, ropogós sajtréteggel
Hús nélkül is isteni ez a karalábés, krumplis rakott. Ínyenc köret vagy könnyű főétel is lehet.

karalabes-gratin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gratin a franciák nagy kedvence, ami csőben, azaz tepsiben sült fogást takar. Általában zöldségekkel készül, de akár hússal is gazdagítható. Ebben a változatban a krumpli és a karalábé rétegezve kerülnek a tepsibe. A fűszeres tejszín gondoskodik arról, hogy a fogás szaftos legyen.

Tejszínes krumplis, karalábés gratin

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 2 db karalábé
  • 20 dkg sajt
  • 3 dl tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 db póréhagyma
  • bors
  • szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A karalábét pucold meg, vágd vékony szeletekre, és rakd forrásban lévő vízbe, majd főzd 10 percig. A krumplit karikázd fel, és főzd forrástól számítva 15-20 perc alatt félpuhára.

Közben olvaszd meg a vajat egy lábosban, rakd hozzá a felkarikázott póréhagymát, és süsd pár percig. Add hozzá a tejszínt, fűszerezd sóval, borssal, szerecsendióval. 
A zöldségeket rendezd zsiradékkal kikent tepsibe, és öntsd rá a póréhagymás tejszínt. A tetejére szórd a reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 190 fokon süsd meg körülbelül 25-30 perc alatt. 
A karalábé remek alapja lehet melengető krémlevesnek is, ami a tejszíntől válik selymessé. 

Ezt is szeretjük