Foszlós tejfölös pogácsa gyorsan: pihentetés nélkül is szép leveles lesz

A tejfölös pogácsa tökéletes húsvéti aprósütemény. Ez a változat hamar megvan, mert a hajtogatások között nem kell külön pihentetni.

Sajtos, tejfölös pogácsa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ropogós tejfölös pogácsát mindig szívesen falatozzák az aprósütemények szerelmesei, főleg, ha a tetejére gazdag rétegben pirul a reszelt sajt. Akár előző nap is begyúrhatod, és a hűtőben pihentetheted egy éjszakát.

Sajtos, tejfölös pogácsa

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg vaj
  • 2.5 dkg friss élesztő
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál
  • 1.5 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 dl tej

A tetejére

  • 10 dkg reszelt sajt
Recept idők

Elkészítés:

A sajtot reszeld le. A lisztet szitáld át, keverd hozzá a sót, a reszelt sajtot, végül a hideg, felkockázott vajat, és morzsold össze. Közben a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztes vajhoz add hozzá egyenként a tojássárgákat, a tejfölt, az élesztős tejet, és gyúrj belőle sima tésztát. Ha már egynemű, és az edény falától elvált, szobahőmérsékleten keleszd egy órát, vagy tedd a hűtőbe egy éjszakára. 

 

A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagra, és szórd meg egy kevés liszttel. Hajtsd be jobbról és balról a két szélét, enyhén lisztezd be megint, majd hajtsd fel alulról és felülről is egymásra. Újra lisztezd be, és pihentetés nélkül nyújtsd ki újra, most kétcentisre. Az így kapott lap tetejét szórd meg reszelt sajttal, szaggasd ki, és helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. Told a pogácsákat 200 fokos sütőbe nagyjából 25 percre, amíg szép színt kapnak.

 

Túróval a tésztájában is mennyei a pogácsa: készítsd el úgy, mint a régi nagymamák!

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük