Puha szőlős kuglóf vaníliás krémmel
Ezt tedd, hogy omlós legyen
Ez aztán az igazi őszi ízkavalkád. A szőlős kuglófba minden más gyümölcsöt is beletehetsz.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha van otthon néhány fürt szőlő, esetleg más gyümölcs, vedd elő kedvenc kuglófformádat, és már hozzá is kezdhetsz a sütéshez. Az első szőlős kuglófod után biztos, hogy nem kell sokat várni a másodikra. Veress Imre Péterné sütije rendkívül látványos is.

Szőlős kuglóf

Hozzávalók 12 szelethez:

A tésztához:

  • 4 kis fürt vörös szőlő
  • 5 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 3 tojás
  • 2 kisebb nektarin
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 4 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 dl tejszín
  • 1 fürt vörös szőlő
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 3 evőkanál bor
  • 1 csomag habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor

Az öntethez:

  • 2 evőkanál lekvár
  • 1 evőkanál citromlé

A díszítéshez:

  • porcukor
  • gyümölcsök
Recept idők

Elkészítés:

A tojásfehérjéből egy csipet sóval verj kemény habot, a sárgájához adagold hozzá a cukrot, és keverd habosra. Moss meg két fürt szőlőt, szemezd le, botmixerrel pépesítsd, szűrd le, csak a gyümölcs levére lesz szükséged. Öntsd a tojássárgához, keverd el, majd kanalanként adagold bele a sütőporos lisztet, végül pedig a keményre felvert tojáshabot.

A nektarinokat mosd meg, kockázd apróra. Két fürt vörös szőlőt szemezz le, és a szemeket a nektarinnal együtt forgasd lassan a piskótatésztába. Halmozd bele egy kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt süsd meg, utána a tésztát hűtsd ki. 

A krémhez a tejet a cukorral és a pudingporral dolgozd el, majd állandóan kevergetve főzd addig, amíg sűrű nem lesz. Ha kész, a krémet is hűtsd langyosra. A szőlőszemeket villával nyomkodd át, és a borral együtt keverd a pudingba. Utoljára a habfixálóval keményre vert tejszínhabot forgasd óvatosan a krémbe, majd halmozd a kihűlt kuglóf középen lévő lyukba.

Az öntethez keverd el a lekvárt a citromlével, és csorgasd a kuglóf tetejére. Végül hintsd meg porcukorral, és díszítsd nektarinnal és szőlőszemekkel.

Ezt is szeretjük