Töltike, avagy a fantasztikus zöld tekercs szőlőlevélből
A szőlőleveles tekercs igazi szüreti étel, az erdélyiek különösen finoman készítik.
Nemcsak a káposztát töltheted meg. A szőlőlevél is tökéletes arra, hogy fűszeres darált hús kerüljön bele. A görögök és a törökök régóta készítik, de Erdélyben is gyakran kerül az asztalra. Ha diétásabban ennéd, válassz hozzá csirke- vagy pulykahúst, amennyiben a szaftosabb falatokat kedveled, sertést vásárolj. Tálaláskor fűszeres tejföllel is leöntheted.
Szőlőleveles tekercs
Hozzávalók
- 50 dkg darált hús
- 20 db szőlőlevél
- 15 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 csokor kapor
- 1 db leveskocka
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés:
Mosd meg a szőlőleveleket, tedd forrásban lévő vízbe egy percre, majd szűrd le. Vágd apróra a vöröshagymát, rakd egy nagy tálba, dolgozd össze a darált hússal, a rizzsel, majd ízesítsd zúzott fokhagymával, pirospaprikával, aprított kaporral, sóval és borssal.
Vágd ki a levelekből a vastag részt, kanalazd bele a tölteléket, de ne tömd meg túlságosan. Tekerd fel, csak arra ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, különben főzés közben könnyen kiszakadhat. A levelek végeit hajtsd be.
Rakd a töltikéket egy nagyobb lábosba. Figyelj arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a leveleket, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd 25-30 percig. Amikor a töltelék puha, kiszedheted a tekercseket a főzőléből.
Tényleg a mesterséges intelligencia irányít mindent 20 év múlva?
Ha kíváncsi vagy, hogyan formálja át a mesterséges intelligencia az életünket mindezt könnyed, szórakoztató és közérthető módon megközelítve, akkor gyere el előadásunkra, ahol Szily Nóra vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz. Az előadás során kiderül, milyen szerepe van a mesterséges intelligenciának a mindennapjainkban, és hogyan alakíthatja a jövőnket. Gyere el, és tudd meg, mit hoz a jövő!
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. október 24. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció