Töltike, avagy a fantasztikus zöld tekercs szőlőlevélből
A szőlőleveles tekercs igazi szüreti étel, az erdélyiek különösen finoman készítik.

Töltike, avagy a fantasztikus zöld tekercs szőlőlevélből
Ez is érdekelhet

A tökéletes gyerekszoba titkai - Így még a tanulás is jobban megy majd! (x)

Brasch Bence félmeztelenül csábít a mozivásznon (x)

Családi wellness-pihenés Sümegen: ha egy kicsit másra, többre vágysz (x)

Elkezdődött a 27. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál (x)

beauty and style

Porcelánarcot photoshopoltak Claudia Schiffernek: 20 évet leretusáltak róla »

Az ősz legdivatosabb kiegészítője: így viseld tízféleképpen az óriási sálat »

Ennyire a testvérek sem hasonlítanak: Denise Richards hasonmása egy szupermodell »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Nemcsak a káposztát töltheted meg. A szőlőlevél is tökéletes arra, hogy fűszeres darált hús kerüljön bele. A görögök és a törökök régóta készítik, de Erdélyben is gyakran kerül az asztalra. Ha diétásabban ennéd, válassz hozzá csirke- vagy pulykahúst, amennyiben a szaftosabb falatokat kedveled, sertést vásárolj. Tálaláskor fűszeres tejföllel is leöntheted. 

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 20 db szőlőlevél
  • 15 dkg rizs
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csokor kapor
  • 1 db leveskocka
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

Mosd meg a szőlőleveleket, tedd forrásban lévő vízbe egy percre, majd szűrd le. Vágd apróra a vöröshagymát, rakd egy nagy tálba, dolgozd össze a darált hússal, a rizzsel, majd ízesítsd zúzott fokhagymával, pirospaprikával, aprított kaporral, sóval és borssal. 

Vágd ki a levelekből a vastag részt, kanalazd bele a tölteléket, de ne tömd meg túlságosan. Tekerd fel, csak arra ügyelj, hogy ne legyen túl szoros, különben főzés közben könnyen kiszakadhat. A levelek végeit hajtsd be. 
 

Rakd a töltikéket egy nagyobb lábosba. Figyelj arra, hogy ne legyenek túl szorosan egymás mellett. Öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje a leveleket, és morzsold bele a leveskockát. Fedd le, és főzd 25-30 percig. Amikor a töltelék puha, kiszedheted a tekercseket a főzőléből. 

Ezt is szeretjük