Vékony tésztájú szilvás pite vaníliapudinggal: a krémet is házilag készítsd
Ebben a szilvás pitében nagyon jól egészíti ki egymást a gyümölcs és a házi puding.
Vékony pitetészta, a tetején friss szilva, közte pedig édes vaníliapuding: nehéz elképzelni ennél finomabb édességet. Ne ijedj meg a házi puding készítésétől, semmivel sem tart tovább, mintha bolti porból állítanád össze. A pite alapja omlós, puha linzertészta.
Szilvás, vaníliapudingos pite
Hozzávalók 12 szelethez
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 7.5 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
A vaníliapudinghoz:
- 5 dl tej
- 2.5 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor (vagy 0,5 vaníliarúd)
- 2 tojássárgája
- 1.5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál vaj
A szilvához:
- 50 dkg szilva
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
Elkészítés:
A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, a sóval és a cukorral, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgáját is, gyúrd jól össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg összeállítod a többi alapanyagot.
A pudinghoz a tojássárgákat keverd ki a kristálycukorral, a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúd kikapart magjaival, add hozzá a keményítőt, egy deci tejet, és keverd csomómentesre. A többi tejet forrald fel. Amikor felforrt, keverd bele a cukros keveréket, és folyamatos kevergetés mellett nagyjából egy perc alatt sűrítsd be. Húzd le a tűzről, keverd bele a vajat, és hagyd kihűlni.
A szilvát magozd ki, és keverd el a fahéjas cukorral.
A tésztát vedd ki a hűtőből, és nyújtsd ki akkorára, hogy egy piteforma falát is befedje belülről. Vajazd ki a formát, emeld át bele a tésztát, szurkáld meg villával, és told 180 fokos sütőbe. Öt perc múlva vedd ki, és vékonyan kend meg a pudinggal. Nem biztos, hogy az összesre szükséged lesz. Rakd ki a tetejét a fahéjas szilvával, és told vissza a sütőbe további 25 percre.
A pitetészta tetejére akár mandulakrémet is kenhetsz, úgy is mennyei lesz.
Selymes mandulakrém: bármilyen sütit megkoronáz
A frangipán mandulakrém egy klasszikus, itthon mégis kevéssé ismert cukrászkrém. Éppen ezért megmutatjuk, hogyan is készül, és miért olyan varázslatos!
ElolvasomKép: intek1 / Getty Images
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
OLVASD EL EZT IS!