Vékony tésztájú szilvás pite vaníliapudinggal: a krémet is házilag készítsd

Ebben a szilvás pitében nagyon jól egészíti ki egymást a gyümölcs és a házi puding.

Szilvás pite vaníliapudinggal
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Vékony pitetészta, a tetején friss szilva, közte pedig édes vaníliapuding: nehéz elképzelni ennél finomabb édességet. Ne ijedj meg a házi puding készítésétől, semmivel sem tart tovább, mintha bolti porból állítanád össze. A pite alapja omlós, puha linzertészta.

Szilvás, vaníliapudingos pite

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 7.5 dkg vaj
  • 1 tojássárgája
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 csipet
  • vaj a forma kikenéséhez

A vaníliapudinghoz:

  • 5 dl tej
  • 2.5 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy 0,5 vaníliarúd)
  • 2 tojássárgája
  • 1.5 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál vaj

A szilvához:

  • 50 dkg szilva
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál fahéj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet keverd el a sütőporral, a sóval és a cukorral, és morzsold el a felkockázott, hideg vajjal. Add hozzá a tojássárgáját is, gyúrd jól össze, csomagold fóliába, és tedd a hűtőbe, amíg összeállítod a többi alapanyagot.

A pudinghoz a tojássárgákat keverd ki a kristálycukorral, a vaníliás cukorral vagy a vaníliarúd kikapart magjaival, add hozzá a keményítőt, egy deci tejet, és keverd csomómentesre. A többi tejet forrald fel. Amikor felforrt, keverd bele a cukros keveréket, és folyamatos kevergetés mellett nagyjából egy perc alatt sűrítsd be. Húzd le a tűzről, keverd bele a vajat, és hagyd kihűlni.

A szilvát magozd ki, és keverd el a fahéjas cukorral.

A tésztát vedd ki a hűtőből, és nyújtsd ki akkorára, hogy egy piteforma falát is befedje belülről. Vajazd ki a formát, emeld át bele a tésztát, szurkáld meg villával, és told 180 fokos sütőbe. Öt perc múlva vedd ki, és vékonyan kend meg a pudinggal. Nem biztos, hogy az összesre szükséged lesz. Rakd ki a tetejét a fahéjas szilvával, és told vissza a sütőbe további 25 percre.

 

A pitetészta tetejére akár mandulakrémet is kenhetsz, úgy is mennyei lesz.

Selymes mandulakrém: bármilyen sütit megkoronáz

A frangipán mandulakrém egy klasszikus, itthon mégis kevéssé ismert cukrászkrém. Éppen ezért megmutatjuk, hogyan is készül, és miért olyan varázslatos!

Elolvasom

Kép: intek1 / Getty Images

Ezt is szeretjük