Régimódi szilvalekváros kifli zsírral készítve: villámgyorsan elfogy
A zamatos, sűrű szilvalekvárral töltött, omlós kiflikből csak sokat érdemes készíteni.

Ha főztél már idén szilvalekvárt, vagy épp a napokban teszed el a téli adagot, teszteld is le rögtön, töltsd meg vele a kifliket. Ezzel a kelt tésztával könnyű bánni, a zsír rugalmasabbá, könnyen nyújthatóvá, omlóssá varázsolja. Képtelenség betelni vele, ráadásul napokig finom omlós marad.
Szilvalekváros kifli receptje
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 15 dkg zsír
- 3 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 1 kis üveg lekvár
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, add hozzá az egyik evőkanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel, azaz várd meg, míg jól megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, tedd hozzá a sót, a maradék cukrot, és morzsold össze a zsírral. Ezt követően dolgozd hozzá a tojást, a felfutott élesztőt, és gyúrd össze a tésztát. Ha túl lágy, szórj még hozzá kevés lisztet. Formázz belőle cipót, és keleszd 30-40 percig.
Amikor a tészta a duplájára nő, tedd át lisztezett felületre, oszd hat-nyolc részre, és mindegyiket nyújtsd kör alakúra. Vágd fel egyforma nagyságú cikkekre. A szélesebb felükre kanalazz lekvárt, tekerd fel, és rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe. A kifliket kend le felvert tojással, és keleszd még 15-20 percig. Ezt követően told forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 15-20 perc alatt. Porcukorral megszórva kínáld.
Ha most fognál hozzá a szilvalekvár elkészítéséhez, próbáld ki a sütőben sült változatot.