A szaftos szicíliai padlizsánragu, a caponata receptje: sütőben pirított zöldség az alapja

A szicíliai padlizsánragu, vagyis a caponata általában előételként vagy köretként szerepel a helyiek étlapján.

Szicíliai padlizsánragu (caponata)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A caponata, azaz a szicíliai padlizsánragu alapja a pirított - tehát nem olajban sütött - padlizsán, amelyhez ebben a receptben kerülnek még egyéb zöldségek, vörösborecet és méz is. Akárcsak a mi lecsónknak, a caponatának is számtalan variációja létezik, minden régióban, sőt minden családban más receptre esküsznek. Ami közös bennük, az az édes és savanyú ízek mennyei harmóniája.

Szicíliai padlizsánragu (caponata)

Hozzávalók 4 személyre

  • 80 dkg padlizsán (1 nagy vagy 2 kicsi)
  • 40 dkg hámozottparadicsom-konzerv
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 2 szárzeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 hagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 babérlevél
  • 1 evőanál olívabogyó
  • 1 evőkanál kapribogyó
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál friss menta
  • 1 evőkanál friss petrezselyem vagy bazsalikom
  • 1 kávéskanál chilipehely
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A padlizsánt kockázd fel, és oszd el egy sütőpapírral kibélelt gáztepsiben. Szórd meg kevés sóval, három evőkanál olívaolajjal, és keverd össze, hogy egyenletesen bevonja az olaj. Süsd fél órát, félidőben keverd meg.

Amíg a padlizsán sül, készítsd el a ragu többi részét. A maradék egy evőkanál olajat hevítsd fel egy vastag aljú serpenyőben. Add hozzá az apróra vágott hagymát, a felkarikázott zellert és a csíkokra vágott paprikát. Ezt is szórd meg sóval, és reszelj rá bőven borsot. Tíz perc alatt fonnyaszd meg őket. Ekkor nyomd bele a fokhagymát, fél perc múlva pedig keverd el a paradicsomkonzervvel. Add hozzá a felszeletelt olívabogyót, a kapribogyót, mazsolát, az ecetet, a chilit és a babérlevelet. Tíz perc alatt főzd össze, majd keverd bele a pirított padlizsánt, és ezzel is főzd néhány percig.

A végén vedd ki belőle a babérlevelet, és óvatosan kísérletezd ki a savanyú, édes és csípős ízek számodra megfelelő arányát. Óvatosan csorgass bele egy kevés mézet, kóstold meg, és ha gondolod, jöhet még bele egy kevés ecet. Chilipelyhet is ízlés szerint adagolj bele. Végül forgasd hozzá a friss zöldfűszerek kétharmadát. A maradékot tedd félre, és mindenki a saját tányérjára szedhet még belőlük.

 

Tartalmas, édesburgonyás-chilis bab: vegetáriánus változat

Az édesburgonyás-chilis bab egy egyszerűen elkészíthető, mégis kiadós egytálétel, amelyben a zsenge édesburgonyáé, a babé és a paradicsomszószé a főszerep.

Elolvasom

Kép: haoliang / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük