A legfinomabb sütik

Szerintünk

Jó dolog elmenni egy cukrászdába, de ha te sütöd a sütit, akkor biztosan finomabb lesz. Összeválogattuk a szerkesztőség kedvenc sütireceptjeit.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csokis piskótatekercs banánkrémmel - Lilla

Anyukám specialitása, de én is elkészítettem már jó párszor. Egyszerűen isteni, könnyen elkészíthető, ráadásul ugyanennyi hozzávalóval tortát is lehet belőle készíteni. Az egyetlen hátránya, hogy pillanatok alatt elfogy – főként, ha a család férfitagjai is a közelben vannak.

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 1 tábla étcsokoládé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja

A krémhez:

  • 2 banán
  • egy kevés citromlé
  • egy csomag vaníliás pudingpor
  • fél liter tej
  • 4 kanál cukor
  • 2 dl tejszín

Válaszd szét a tojások fehérjét és sárgáját, verd fel őket külön-külön, a sárgáját a cukorral együtt. Utóbbi keverékbe reszeld bele a citromhéjat, majd óvatosan, folyamatos keverés mellett adagold hozzá a liszttel összekevert kakaóport. Keverd bele – már kanállal – a reszelt csokit, utána óvatosan, fakanállal forgasd bele a felvert fehérjét, majd terítsd a krémet egy nagyobb, sütőpapírral kibélelt tepsibe. Süsd körülbelül 180 fokon negyed óráig, majd állítsd alacsonyabb hőfokra a sütőt, és süsd tovább tűpróbáig. Ha kivetted a sütőből, még melegen csavard fel a tésztát, egy becukrozott nedves konyharuha segítségével. Tedd félre egy kicsit a tésztát, hogy kihűljön.
Karikázd fel a banánokat, és tedd bele citromlébe, nehogy megbarnuljon. Készítsd el a pudingot a pudingporból, a cukorból és a tejből, ha kész, keverd hozzá a habbá vert tejszínt. Csavard ki a piskótatésztát, kend meg a pudingos krémmel, hagyd kicsit megdermedni, majd szórd meg a banánnal. Tekerd fel a tésztát újra, csomagold fóliába, majd tedd be a hűtőbe. Hagyd állni körülbelül 2 órát, és már fogyaszthatod is.

Juhtúrós-sajtos pogácsa - Zsolti

Zsolti egyszer-kétszer már megörvendeztette a szerkesztőséget saját sütésű pogácsájával, így jó szívvel ajánljuk mindenkinek.

Hozzávalók:

  • 25 dkg juhtúró
  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás

A juhtúrót a liszttel és a margarinnal gyúrd össze, és sózd meg. Nem kell túl sok só, mert a juhtúró úgyis sós. Csomagold folpackba, majd néhány órára tedd hűtőbe. Legjobb előző este összegyúrni, és egy éjszakán át állni hagyni. Másnap nyújtsd ki, szórd meg reszelt sajttal, duplán hajtsd össze, mint egy szalvétát, majd ezt még egyszer ismételd. Ezután nyújtsd ki, tetejét egy késsel csíkozd be, kend meg felvert tojással, majd szórd meg a tetejét sajttal. Ezután szaggass belőle pogácsákat, és előmelegített, 210 fokos sütőben süsd aranybarnára.
Ha nincs juhtúró, tehéntúróval is készíthető, de akkor több sót kell beletenni.

Püspökkenyér - Noémi

Tipikusan az a sütemény, amit ha az ember elkezd enni, addig nehéz leállni vele, amíg van. Nagyon jól tud esni például tejeskávéhoz, tejhez, kakaóhoz, valamint reggelire, ebéd után, vagy vacsorára...

Hozzávalók:

  • 30 dkg aszalt gyümölcs, áfonya, barack, mazsola
  • 5 dkg dió és mogyoró
  • 5 dkg fekete csoki
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg cukor
  • 6 tojás
  • 20 dkg liszt

Nagyon egyszerű elkészíteni, csak egy jó sütőforma kell hozzá. Ha nincs püspökkenyérforma otthon, akkor se keseredj el, mert kuglófsütőbe, vagy akár muffinsütőbe is beletölthető a tészta.
A margarint vedd ki a hűtőből, és melegítsd elő a sütőt alacsony hőfokra. Amíg puhul a margarin, és melegszik a sütő, vágd össze a szárított gyümölcsöket apró darabokra.
Keverd habosra a tojást, a cukrot és a vaníliás cukrot. A lisztet keverd össze a sütőporral, majd elegyítsd a tojásos cukorral. Keverd bele a margarint is. A legegyszerűbb robotgéppel, hogy homogén legyen. A végén forgasd bele a gyümölcsöket és a magvakat, valamint az apróra tördelt csokoládét. Tedd kivajazott őzgerincformába, majd told a sütőbe, és süsd egy órán át.
Időnként érdemes egy villával ellenőrizni a süteményt, és ha már nem ragad a tészta a villára, akkor kész.

Ha nem bírsz magaddal, akkor készíts csokoládébevonót. Olvassz fel 15 dkg fekete csokoládét gőz fölött folyamatosan adagolt tejjel és egy picike vajjal, és ha a sütemény kihűlt, kend a tetejére.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Tiramisu - Ági

A tiramisu a világ egyik legegyszerűbb süteménye, ráadásul még a sütőt sem kell begyújtani hozzá. Figyelj arra, hogy jó minőségű legyen a babapiskóta, mert azon áll vagy bukik az egész. Érdemes inkább kicsit költeni rá, minthogy elrontsa az egész süteményt.


Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 250 g mascarpone
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 csomag babapiskóta
  • 3 dl kávé
  • kakaópor

Főzd le a kávét, és hagyd kihűlni. A tojásokat válaszd szét. A sárgáját keverd ki a cukorral és a vaníliás cukorral. Forgasd bele a mascarponét, és dolgozd krémmé kézi habverővel. Könnyebben megy, ha előtte egy órát szobahőmérsékleten volt.
Verd fel a tojásfehérjét kemény habbá, és forgasd a krémbe. Óvatos, laza mozdulatokkal dolgozz, hogy szinte habos krémet kapj. Ha ez kész van, akkor már csak a rétegezés és a várakozás jön. Mártogasd a babapiskótákat a kávéba, és tedd egy magasabb tálba. Vigyázz, hogy ne tocsogjon, csak épphogy átjárja a kávé a piskótát. A piskótákra tegyél egy réteg krémet, és szitálj rá kakaóport. Ismét egy réteg kávés piskóta, krém és kakaópor jön. Ha elkészült, akkor fedd le, és tedd hűtőbe nyolc órára.



Tipp: én a krémbe szoktam keverni egy kis alkoholt. Elvileg a piskótára kellene locsolni, de szerintem úgy túl meghatározó lenne az íze. Én mostanában Grand Marnier likőrt keverek a tojásos cukorba, mielőtt beleforgatnám a mascarponét. Ettől pikánsan narancsos lesz.
Ezt is szeretjük