Házias, puha szedres lepény - Évtizedek óta ugyanúgy készül
A zamatos szeder nagyon jól illik egy igazi, nagyiféle kelt tésztás lepénybe.

- Ismét összefogtak a Fressnapf vásárlói: közel 12 millió Ft adomány a Kutyák Határok Nélkül Alapítványnak (x)
- Korábbi évadkezdéssel és bővebb műfaji kínálattal nyit a Margitszigeti Szabadtéri Színház (x)
- Színésznőként ismertük meg, most mesekönyvet illusztrál - A karantén alatt Korponay Zsófi ezzel foglalkozik

- Angelina Jolie és Brad Pitt középső lánya jól megnőtt: a 14 éves Shiloh olyan magas, mint az anyja
- Détár Enikő és Rékasi Károly fia már 19 éves: Zsigmondból jóképű pasi lett
- Villámkvíz a magyar földrajzból: általános iskolában tudni kellett a válaszokat
- Általános iskolás tananyag: tudod, mi a szófaja a következő szavaknak? Kvíz!
- „Napi 1 szexből 8 havonta 1 lett” - Házaspárok vallomása a szexmentes kapcsolatról
Ha rajongsz a régimódi, házias édességekért, feltétlenül próbáld ki a szedres lepényt. A nagyi még falusi barátnőjétől kapta a receptet, és azóta az egész család így készíti. Ez a süti az édes és a savanyú tökéletes kombinációja. Az élénk színű gyümölcs nagyon csábítóvá teszi a desszertet. A tetejére még mandulát is szórhatsz.
Szedres lepény
Hozzávalók 16 szelethez:
- 40 dkg liszt
- 35 dkg szeder
- 10 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 3 dl tej
- 3 evőkanál olaj
- 2 db tojás
- 1.5 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, rakj hozzá egy teáskanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Futtasd fel körülbelül 10 perc alatt, azaz várd meg, míg jól megnő a térfogata. A lisztet szitáld egy tálba, majd öntsd hozzá az élesztőt, rakd hozzá a tojások sárgáját, a lágy, szobahőmérsékletű vajat, a vaníliát, az olajat és a maradék cukrot. Önts hozzá annyi tejet, hogy sima és lágy legyen a tészta állaga. A tojásfehérjéket verd kemény habbá egy csipet sóval, majd óvatosan forgasd a masszába.
Takard le a tésztát, és hagyd körülbelül 40 percig kelni. Ha a duplájára emelkedik, egyengesd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd a tetejére a megmosott, lecsepegtetett szedret, és hintsd meg kevés cukorral. Told előmelegített sütőbe, és süsd meg 180 fokon 35-40 perc alatt.

Még több recept