A hagyományos svéd fahéjas csiga receptje: a kanelbullarnak a formája is különleges

A kanelbullar, vagyis a svéd fahéjas csiga a cukor és a fűszerek különleges harmóniájának köszönheti csodás ízét.

Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A svéd kanelbullart megformázhatod egyszerűen úgy, mint egy hagyományos fahéjas csigát, de ha igazán izgalmassá szeretnéd varázsolni, adj neki különleges, csavart formát! Reggelire is tökéletes lesz, de a helyiek inkább a délelőtti kávészünetre szokták időzíteni a fogyasztását. Az északi országban annyira népszerű, hogy saját napja is van: a "Kanelbullens dag"-ot október 4-én tartják. A tetejére általában cukorgyöngyöt szórnak, de ha ezt itthon nehezen szerzed be, el is hagyhatod.

 

Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)

Hozzávalók 15 darabhoz

A tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 7.5 dkg puha vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál kardamom
  • 1 csipet
  • olaj az edény kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 10 dkg puha vaj
  • 3 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál fahéj

A tetejére:

  • 1 tojás
  • cukorgyöngy
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet keverd el egy evőkanál cukorral, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel.

A lisztet szitáld egy tálba. Add hozzá a maradék cukrot, a kardamomot és a sót. Öntsd bele a felfuttatott élesztőt, majd dolgozd össze a felkockázott, puha vajjal. Dagassz belőle rugalmas tésztát. Emeld át egy kiolajozott edénybe, és letakarva keleszd 20 percig.

A töltelékhez a puha vajat keverd egyneműre a kétféle cukorral és a fahéjjal.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, és nyújtsd vékonyra. Kend meg a fahéjas vajjal, és hajtsd félbe. A nyújtófával lapogasd le, és vágj belőle két centi vastag csíkokat. Az így kapott szalagokat egyenként csavard a kinyújtott mutató- és gyűrűsujjad köré, majd a csík végét keresztben tekerd át felette, és tömködd a tésztacsomó belsejébe. A kapott kis kosarakat sorakoztasd fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Ha ezt a módszert túl bonyolultnak találod, a hagyományos módszerrel is készítheted a csigákat: ekkor a töltelékkel megkent tésztát csavard fel, és késsel vágd darabokra. A megformázott fahéjas csigákat újra takard le, és keleszd további másfél órát, amíg a duplájukra nőnek. A második kelesztés végén kend meg a tetejüket felvert tojással, szórd meg cukorgyönggyel, és told 200 fokos sütőbe 17-20 percre, attól függően, mennyire sülten szereted. Ha készen van, egy kicsit hagyd kihűlni, és utána eheted.

 

Mesésen puha madeleine: a mentes változatot gyerekjáték elkészíteni

A francia aprósütemény kagylószerűen kialakított sütőformában készül, és elképesztően puha és levegős.

Elolvasom

Kép: ALLEKO / Getty Images

Miért félünk attól, amit nem ismerünk?

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a mindennapjainkat?

A Femina Klub októberi vendége Rab Árpád trend- és jövőkutató lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a mesterséges intelligencia rejtelmeiről beszélget. Vajon hogyan fog alakulni a világunk a mesterséges intelligencia térhódításával? Milyen szerepe lesz az AI-nak mindennapjainkban?

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. október 24. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük