Így készül a mézeskalács svájci módra: vastagabb a tésztája, mint a miénk

A svájciak mézeskalácsának a tésztája vastag, a belsejében pedig roppan a mandula.

Svájci mézeskalács
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha számodra sem létezik karácsony mézeskalács nélkül, néha tekints túl a megszokott recepten, és nézd meg, hogyan űzik ezt a műfajt más népek! A svájci mézeskalács, vagyis a Leckerli tésztája vastagabb, az ízét pedig a mandula dominálja. Nem hagyható ki belőle a cukrozott narancs- vagy citromhéj sem. A tetejére való porcukrot a Kirsch nevű cseresznyepálinkával szokták keverni, de vízzel is működik.

Svájci mézeskalács

Hozzávalók 4 személyre

  • 45 dkg liszt
  • 45 dkg méz
  • 18 dkg cukor
  • 15 dkg darált mandula
  • 10 dkg cukrozott narancs- vagy citromhéj
  • 7.5 dkg szeletelt mandula
  • 1 evőkanál mézes fűszerkeverék
  • 1 teáskanál sütőpor

A tetejére:

  • 10 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cseresznyepálinka vagy víz
Recept idők

Elkészítés:

A mézet és a cukrot egy kis lábosban melegítsd össze. Amikor habzani kezd, öntsd át egy tálba. Keverd hozzá a feldarabolt mandulát és citrom- vagy narancshéjat és a darált mandulát. Egy másik tálban keverd el a lisztet a sütőporral és a mézes fűszerkeverékkel. Adagold a mézes-cukros részhez, és dolgozd össze. Ragacsos, sűrű tésztát fogsz kapni. A masszát emeld át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Helyezz a tetejére egy másik sütőpapírt, és ezen át nyújtsd ki sodrófával. Így nem fog ráragadni mindenre. Húzd le a tetejéről a papírt, és told 170 fokos sütőbe 20-25 percre. Ha elkészült, vedd ki a sütőből, és hagyd kihűlni.

Közben készítsd el a bevonatot. A cukrot keverd el a pálinkával vagy a vízzel. Amikor a süti szoba-hőmérsékletűre hűlt, kend meg a cukormázzal, és hagyd rajta megkötni. Csak ezután szeleteld.

Porhanyós karácsonyi linzer: a tésztába darált mandula is kerül

A linzer a legkedveltebb aprósütemény, melynek ott a helye a karácsonyi asztalon. A finomság bármilyen lekvárral töltve csodálatos.

Elolvasom

Kép: yurhus / Getty Images

Ezt is szeretjük