Édes-sós tészta sütőtökös szósszal: laktató és finom fogás hús nélkül is
Hozd ki a legtöbbet a sütőtökből! Pürésítve, mascarponéval és parmezánnal kombinálva selymes, ínyenc tésztaszósz lesz belőle.

suttokos-teszta
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ősz kedvenc csemegéjét, a sütőtököt ne csak önmagában, sütve fogyaszd, annál sokkal izgalmasabb alapanyag. Ha nem próbáltad, mindenképpen kóstold meg tésztafeltétnek. Egyszerre édes és fűszeres, ráadásul finom selymes, parmezánnal pedig még jobb. Ha van sült vagy főtt tökmaradék, villámgyorsan összedobod. 

Sütőtökös tészta

Hozzávalók:

  • 40 dkg sütőtök
  • 35 dkg tészta
  • 20 dkg gomba
  • 5 dkg parmezán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál mascarpone
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejszín
  • bors
  • zöldfűszerek
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt pucold meg, és vágd fel körülbelül háromcentis kockákra. Tedd forrásban lévő vízbe, és főzd meg körülbelül 15 perc alatt. Akkor jó, ha könnyen belemegy egy hegyes kés. Szűrd le, csepegtesd le, majd pürésítsd turmixgépben. 
Egy nagyobb edényben forralj vizet, rakd bele a tésztát, és főzd meg a csomagoláson található utasítás szerint, majd szűrd le. 
 

Egy lábosban hevíts olajat, és dobd bele az apróra vágott vöröshagymát. Amikor üvegesre sül, tedd hozzá a zúzott fokhagymát, és azzal is pirítsd egy kicsit. Rakd hozzá a gombát, és párold pár percig, majd mehet hozzá a tökpüré, a tejszín fele, a mascarpone. Fűszerezd sóval, borssal, és lassú tűzön rottyantsd össze. A maradék tejszínt csak akkor öntsd hozzá, ha túl sűrű a massza. Forgasd össze a pürével, és szórd meg reszelt parmezánnal, ízlés szerinti zöldfűszerekkel. 
Mézédes sütőtökkel a rizottót is még finomabbá teheted. Tökéletes és laktató főétel lehet.  

Ezt is szeretjük