Tejszínes sütőtök-krémleves vajgaluskával: sütőben pirult tökkel az igazi

Még finomabb a sütőtök-krémleves, ha levesbetétnek vajgaluskát főzöl bele.

Sütőtök-krémleves vajgaluskával
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A sütőtök-krémleves vajgaluskával finom, melengető bevezetője az ebédnek. Főzz bele egy kevés zellert is, és savanyítsd citromlével! Ha van időd, sütőben süsd meg előbb a tököt, így jönnek ki legjobban az ízei.

Sütőtök-krémleves vajgaluskával

Hozzávalók 4 személyre

A leveshez

  • 50 dkg sütőtök (héjával együtt mérve)
  • 10 dkg zeller
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 teáskanál citromlé
  • 1 l alaplé
  • 1 közepes krumpli
  • 1 teáskanál fehér bors
  • 0.5 csokor petrezselyem

A vajgaluskához

  • 5 dkg liszt
  • 2.5 dkg vaj
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tököt vágd cikkekre, a magját kapard ki, és sütőpapírral kibélelt tepsiben, 200 fokos sütőben süsd meg nagyjából egy óra alatt. Ha kész, a húsát kapard ki, és tedd egy lábosba. Add hozzá a megpucolt és kockára vágott krumplit és zellert, öntsd fel alaplével, szórd meg sóval és fehér borssal, adj hozzá egy kevés citromlevet, és húsz perc alatt főzd az egészet puhára. A végén tépkedd bele a petrezselymet, és turmixgépben vagy botmixerrel pürésítsd, majd öntsd vissza a lábosba.

A vajgaluskához a vajat olvaszd fel, tedd egy kis tálba, keverd el a tojással és annyi liszttel, hogy galuskaállagú tésztát kapj. Kiskanállal szaggasd bele a forrásban lévő levesbe, és két-három perc alatt főzd meg őket. Amikor már puhák, öntsd bele a levesbe a tejszínt, még egyet forralj rajta, és tálalhatod is.

Sütőtökből régimódi, omlós tésztájú pitét is készíthetsz.

Fahéjas, sütőtökös pite, avagy gibenyica omlós tésztával: régi, bevált recept szerint

Amíg tart a sütőtök szezonja, kötelező belőle pitét sütni, és ha már nekiállsz, próbáld ki a hagyományos gibenyica receptjét.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük