Fűszeres, illatos sütőtökös pite: lágy töltelék, omlós tészta

A sütőtökös pite tökéletes őszi sütemény. Ha eddig még nem kóstoltad, itt az ideje!

Sütőtökös pite
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egészséges sütőtök pitébe ugyanúgy remek választás, mint az alma vagy más idénygyümölcs, -zöldség. Amerikában a halloweeni időszak elképzelhetetlen nélküle. A klasszikus vajas tészta omlós, a töltelék krémes, a sokféle fűszertől, a fahéjtól, a gyömbértől, a szegfűszegtől és a szerecsendiótól pedig nagyon illatos és ízletes. Ha sütöttél már valaha pitét, ez sem okozhat számodra gondot.

Sütőtökös pite

Hozzávalók

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 20 dkg mascarpone
  • 50 dkg sütőtökpüré
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 mokkáskanál szegfűszeg
  • 0.5 mokkáskanál gyömbér
  • 0.5 mokkáskanál szerecsendió
Recept idők

Elkészítés:

A sütőtököt vágd fel, rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told a forró sütőbe. A hagyományos módon süsd meg 180 fokon körülbelül 30 perc alatt. Akkor jó, ha puha, és a teteje megkaramellizálódik.

 

A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal, rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és gyúrd össze. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet is. Formázz belőle gombócot, és tedd legalább fél órára a hűtőbe. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra, és igazgasd közepes méretű, vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy legyen pereme, és süsd 180 fokon 10 percig.

A kihűlt sütőtököt hámozd meg, törd meg, keverd össze a mascarponéval, a tojással, majd ízesítsd cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és gyömbérrel. Egyengesd a tésztára, és süsd még 20-25 percig.
A sütőtök a palacsintába is tökéletes. Fahéjjal igazi ínyencség minden édesszájúnak.

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük