Fűszeres, illatos sütőtökös pite: lágy töltelék, omlós tészta
A sütőtökös pite tökéletes őszi sütemény. Ha eddig még nem kóstoltad, itt az ideje!
Az egészséges sütőtök pitébe ugyanúgy remek választás, mint az alma vagy más idénygyümölcs, -zöldség. Amerikában a halloweeni időszak elképzelhetetlen nélküle. A klasszikus vajas tészta omlós, a töltelék krémes, a sokféle fűszertől, a fahéjtól, a gyömbértől, a szegfűszegtől és a szerecsendiótól pedig nagyon illatos és ízletes. Ha sütöttél már valaha pitét, ez sem okozhat számodra gondot.
Sütőtökös pite
Hozzávalók
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 db tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez
- 20 dkg mascarpone
- 50 dkg sütőtökpüré
- 10 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 teáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 0.5 mokkáskanál gyömbér
- 0.5 mokkáskanál szerecsendió
Elkészítés:
A sütőtököt vágd fel, rendezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és told a forró sütőbe. A hagyományos módon süsd meg 180 fokon körülbelül 30 perc alatt. Akkor jó, ha puha, és a teteje megkaramellizálódik.
A tésztához a lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal, rakd hozzá a cukrot, a sót, a tojást, és gyúrd össze. Ha szükséges, adj hozzá kevés vizet is. Formázz belőle gombócot, és tedd legalább fél órára a hűtőbe. Pihentetés után nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen fél centi vastagra, és igazgasd közepes méretű, vajjal kikent, liszttel megszórt piteformába úgy, hogy legyen pereme, és süsd 180 fokon 10 percig.
A kihűlt sütőtököt hámozd meg, törd meg, keverd össze a mascarponéval, a tojással, majd ízesítsd cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval és gyömbérrel. Egyengesd a tésztára, és süsd még 20-25 percig.
A sütőtök a palacsintába is tökéletes. Fahéjjal igazi ínyencség minden édesszájúnak.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció