Isteni spárgás-paradicsomos pite: a franciák egyik nagy kedvence
A franciák sós pitéjét, a quiche-t számtalan módon variálhatod: most, hogy szezonja van, készítsd el spárgával és koktélparadicsommal!

quiche
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sós pitét vagy quiche-t olyan töltelékkel készítheted, amilyet csak megkívánsz. Így tavasszal kiváló választás a spárga. A tartalmas pite akár ebédre vagy vacsorára is tökéletes és laktató. A tésztát összeállítás után pihentesd a hűtőben, majd süsd elő, és csak utána kend rá a tölteléket. Így megelőzheted, hogy felhólyagosodjon, és biztosíthatod, hogy egyenletesen átsül.

Spárgás-paradicsomos pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 2 db tojássárga
  • 1 evőkanál tejföl
  • 0.5 kávéskanál

A töltelékhez

  • 1 csomag spárga
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 6 szem koktélparadicsom
  • 4 db tojás
  • 2 dl habtejszín
  • 2 teáskanál liszt
  • 1 köteg kapor
  • 1 kávéskanál
  • frissen őrölt bors
Recept idők

Elkészítés:

Először állítsd össze a tésztát. Az átszitált, sós lisztet morzsold el a vajjal, keverd hozzá a tojások sárgáját és a tejfölt. Gyúrj belőle egynemű tésztát, és hűtőben pihentesd legalább fél órát.
 

Közben készítsd el a tölteléket. A spárgákat tisztítsd meg a fás végeiktől, és forrásban lévő, sós vízben főzd három percig. Szűrd le, és ha kihűlnek, vágd őket nagyobb darabokra. A sajtot reszeld le, a koktélparadicsomokat vágd félbe, a kaprot aprítsd fel. A tojásokat üsd egy tálba, és keverd simára a liszttel. Sózd, borsozd, dolgozd hozzá a tejszínt, és szórd meg a kaporral, keverd bele a sajt kétharmadát. Felhasználásig tedd a hűtőbe.


A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A hűtőből kivett tésztát nyújtsd ki kör alakúra, és óvatosan emeld át egy kivajazott, kilisztezett piteformába. Úgy egyengesd el, hogy a forma oldalát is befedje. Süsd 10 percig, majd vedd ki a sütőből, egyengesd el rajta a tölteléket, szórd meg a kimaradt sajttal, és told vissza további fél órára, amíg a töltelék is átsül.
A spárga a leveles tésztából készült tart nevű süteményhez is kiválóan passzol.

Ezt is szeretjük