Csípős, szaftos spanyol sertéspörkölt: mutatjuk a carcamusa receptjét

A spanyol sertéspököltbe zöldborsó, sonka és fehérbor is kerül.

Carcamusa
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A csípős spanyol sertéspörkölt, vagyis a carcamusa a belefőzött sonkának és a chorizo nevű spanyol kolbásznak köszönheti a csípős ízét. Használhatsz hozzá friss vagy fagyasztott zöldborsót is, nyáron inkább az előbbi mellett érdemes dönteni. Ennek a tartalmas fogásnak az elkészítésére időt kell szánni, nem lesz meg fél óra alatt, de nem is mindig ez a cél: jó munkához néha idő kell.

Spanyol pörkölt (carcamusa)

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg sertéscomb vagy lapocka
  • 40 dkg passzírozott paradicsom
  • 15 dkg chorizo (spanyol kolbász)
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 7.5 dkg zöldborsó
  • 4 dl alaplé
  • 3 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1.75 dl fehérbor
  • 1 hagyma
  • 1 chilipaprika
  • bors
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A húst vágd kockákra. A látható zsírt érdemes levágni róla, de ha a nehezebb ételeket szereted, rajta is hagyhatod. Szórd meg a húst sóval és borssal, gyúrd össze, hogy minden darabra jusson az ízesítésből, és tedd félre.

 

A hagymát kockázd fel, a fokhagymát vágd szeletekre. Ha friss borsót használsz, fejtsd ki. A chilit aprítsd fel. A sonkát és a kolbászt vágd szintén kockákra.

 

Egy serpenyőben hevíts olajat. Dobd rá a húskockákat, pirítsd őket kevergetve fehéredésig, majd tedd félre. Ugyanabban az edényben párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, dobd rá a fokhagymát, a babérleveleket, egy perc múlva pedig, amikor már érződik az illatuk, a sonkát és a kolbászt. Öntsd fel a fehérborral, a paradicsomszósszal és az alaplével, ízesítsd sóval, borssal, chilivel, és tedd vissza bele a húst. Lefedve, kis lángon főzd össze nagyjából egy óra alatt. Az utolsó tíz percben dobd mellé a zöldborsót is.

Zöldborsóból tartalmas húsgombócleves is készülhet: már egy tányértól jól fogsz lakni.

Tartalmas leves zöldborsóval és húsgombóccal: megáll benne a kanál

Az ízletes leves zöldborsóval, zöldségekkel és húsgombóccal csábít. Kiadós étel, amely után nincs szükség második fogásra.

Elolvasom

Kép: JMontes / Getty Images

Ezt is szeretjük