Sós-sajtos tekercs könnyű, kelt tésztából: ezt a nagyi is megirigyelné
Főzelék mellé, vendégvárónak, vagy, ha már unod az édességet: a sós-sajtos tekercs bármikor bevethető.

sajtos-tekercsek
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kelt tészta nemcsak édesen, sósan is nagyon finom. Ezekért a sajtos tekercsekért pedig egyenesen odalesz mindenki. A régi, bevált trükköket ezúttal se felejtsd el, fontos, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz. Mindenképp szitáld át a lisztet, hogy a tészta jó levegős legyen, és ne sajnáld az időt az alapos kidolgozásra.  

Sós-sajtos tekercs

Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 3 dl tej
  • 2.5 dkg élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor

A töltelékhez

  • 15 dkg krémsajt
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 db tojássárgája
  • zöldfűszer
  • bors

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj legalább 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, és morzsold össze. Mehet hozzá a megkelt élesztő, a tojássárgája és a só. Alaposan dolgozd össze, takard le, majd keleszd körülbelül háromnegyed órán át.

Közben készítsd el a tölteléket. Keverd össze a sajtkrémet, a lisztet, a tojást, a sót, a borsot és az ízlés szerinti zöldfűszert. Jól megy hozzá az oregánó és a bazsalikom is.  
 

Kelesztés után gyúrd át a tésztát, majd oszd négy cipóra, és nyújts ki egyesével kör alakúra. Kend meg a töltelékkel, és vágd mindegyiket kisebb cikkekre. A tésztákat kívülről befelé haladva tekerd fel. Kend meg tojással, és szórd meg sóval. Sütés előtt még pihentesd 20 percig, majd légkeveréses sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt. 

A sajtos rúd is hasonlóan finom, ha bevetsz néhány trükköt, hihetetlenül omlós lesz. 

Ezt is szeretjük