Sós-sajtos tekercs könnyű, kelt tésztából: ezt a nagyi is megirigyelné
Főzelék mellé, vendégvárónak, vagy, ha már unod az édességet: a sós-sajtos tekercs bármikor bevethető.

- A 46 éves Angelina Jolie szép bőrének titka rém egyszerű: a megfelelő hidratálásban és a fényvédőben hisz »
- Átalakul a puha, lötyögős felkar, ha ezeket a gyakorlatokat végzed: 15 perc torna, ami súlyzók nélkül is hatékonyan tónusoz »
- Fokozza a nőiességet, merész, de nem harsány: elég egy csipetnyi divatos fukszia, és nem maradsz észrevétlen »

- 10 ismert magyar közmondás, amiből elvettünk egy-egy szót: tudod, mi hiányzik?
- Helyesíráskvíz: ironikus vagy irónikus? Tudod, hogy írjuk helyesen?
- Melyik magyar városban van a képen szereplő székesegyház? Tippelj a kvízben!
- Vastag Csaba címlapon új barátnőjével: a gyönyörű Evelinnel már össze is költöztek
- Oszvald Marika lánya 43 évesen lett anya: Krisztinának a 11. lombikja lett sikeres
A kelt tészta nemcsak édesen, sósan is nagyon finom. Ezekért a sajtos tekercsekért pedig egyenesen odalesz mindenki. A régi, bevált trükköket ezúttal se felejtsd el, fontos, hogy szoba-hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozz. Mindenképp szitáld át a lisztet, hogy a tészta jó levegős legyen, és ne sajnáld az időt az alapos kidolgozásra.
Sós-sajtos tekercs
Hozzávalók
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 3 dl tej
- 2.5 dkg élesztő
- 2 db tojássárgája
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
A töltelékhez
- 15 dkg krémsajt
- 1 evőkanál liszt
- 1 db tojássárgája
- zöldfűszer
- só
- bors
A tetejére
- 1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosítsd meg, keverd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj legalább 10 percig, amíg felfut, azaz jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, és morzsold össze. Mehet hozzá a megkelt élesztő, a tojássárgája és a só. Alaposan dolgozd össze, takard le, majd keleszd körülbelül háromnegyed órán át.
Közben készítsd el a tölteléket. Keverd össze a sajtkrémet, a lisztet, a tojást, a sót, a borsot és az ízlés szerinti zöldfűszert. Jól megy hozzá az oregánó és a bazsalikom is.
Kelesztés után gyúrd át a tésztát, majd oszd négy cipóra, és nyújts ki egyesével kör alakúra. Kend meg a töltelékkel, és vágd mindegyiket kisebb cikkekre. A tésztákat kívülről befelé haladva tekerd fel. Kend meg tojással, és szórd meg sóval. Sütés előtt még pihentesd 20 percig, majd légkeveréses sütőben, 170 fokon süsd aranybarnára körülbelül 30 perc alatt.
A sajtos rúd is hasonlóan finom, ha bevetsz néhány trükköt, hihetetlenül omlós lesz.
Még több recept