Sonkás, sajtos pogácsa: kelesztés nélkül is fantasztikusan omlós lesz

Ennek a pogácsának az íze és a formája is különleges. A sonka-sajt párosításban most sem fogsz csalódni!

Sonkás, sajtos pogácsa recept
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Ennél egyszerűbb pogácsa már nincs is! Az élesztőt nem kell felfuttatni, a tésztát pedig rögtön teheted a sütőbe, nincs szükség kelesztésre. A tejföltől még puhább lesz a tészta. Érdemes karakteresebb sajtot választani, de a füstölt is tökéletes bele, jól illik a sonkához. A finomliszt mellett készítheted a pogácsát teljes kiőrlésű lisztekkel is.  

Sonkás, sajtos pogácsa

Hozzávalók

A tésztához

  • 40 kg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2.5 dkg élesztő
  • 15 dkg sajt
  • 10 dkg sonka
  • 2 teáskanál

A tetejére

  • 1 db tojássárga
Recept idők

Elkészítés:

A sajtot reszeld le, a sonkát pedig vágd kis darabokra. A lisztet szitáld egy tálba, keverd hozzá a tejfölt, az élesztőt, a vajat, a sót, a sonkát és a sajtot. Gyúrd össze, majd amikor sima, rugalmas a tészta, rakd lisztezett felületre, és nyújtsd két centi vastagságúra. Szúrd ki tetszőleges formájú kiszúrókkal.

Rendezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól nagyobb távolságra. Verj fel egy tojást, és kend le vele a pogácsák tetejét. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd 20 perc alatt szép pirosra. Ha túl gyorsan sülne a tészta, tégy rá sütőpapírt. 
Hasonlóan egyszerű a krumplis pogácsa is. Ez a leggyorsabb, kelesztés nélküli változat. 

 

Ezt is szeretjük