Melengető savanyú káposztás húsleves: egy kanál tejföllel még finomabb
A savanyú káposztával dúsított húsleves tartalmas és vitamindús bevezetője lehet az ebédnek.

A hűvös hónapok sok családban jelentik azt, hogy egyre több savanyú káposztás fogás kerül az asztalra: ez a csodás húsleves is ezek sorába illeszthető be. Sertéscombból készül, és a káposzta mellett még egyéb zöldségek is helyet kapnak benne. Ha friss kenyérrel fogyasztod, talán már második fogásra sem lesz szükséged utána.
Savanyú káposztás húsleves
Hozzávalók 4 személyre
- 50 dkg savanyú káposzta
- 30 dkg sertéscomb
- 10 dkg tejföl
- 2 sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 babérlevél
- 2 evőkanál sertészsír
- 1.5 dl alaplé
- 1 hagyma
- 1 fehérrépa
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 0.25 zellergumó
- só
- bors
- 1 chilipaprika (ízlés szerint)
Elkészítés:
A húst kockázd fel. A hagymát vágd apróra, és egy nagy lábosban, olvasztott zsíron futtasd meg. Add hozzá a zúzott fokhagymát, pirítsd együtt egy percig, majd jöhet rá a hús. Szórd meg sóval és borssal, és kevergetve pirítsd nagyjából öt percig, amíg kis kérget kap. Ekkor húzd le a tűzről. Hintsd meg pirospaprikával, öntsd fel alaplével, kicsit sózd és borsozd még meg, add hozzá a babérlevelet, és a felkarikázott chilit, és tedd vissza a tűzre. Amikor felforrt, vedd a lángot kicsire, és csendesen kezdd el főzni.
Közben készítsd elő a többi hozzávalót. A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert pucold meg és szeleteld fel. A savanyú káposztát csepegtesd le. Fél óra főzés után add őket leveshez. Főzd az egészet további fél órát, amíg minden hozzávaló megpuhul. Amikor a leves elkészült, a tejfölt keverd el egy kevés liszttel. Adj hozzá egy-két evőkanállal a főzőléből is, keverd csomómentesre, és csorgasd vissza a levesbe. Forrald össze, hogy kicsit besűrűsödjön. A legvégén szórd meg apróra vágott petrezselyemmel.
Az esős, hűvös napokon különösen jólesik egy nagy tányér vitamindús leves: ez a céklás változat nem csak finom, a színe is gyönyörű.
Vírusölő céklakrémleves tormával: életmentő a náthaszezonban
Ebben a fogásban két antioxidáns és vírusölő alapanyag is helyet kap: a céklából és tormából készült krémleves nemcsak finom, de szuperegészséges is.
ElolvasomKép: Al Gonzalez / Getty Images