Savanyított cékla télire: így marad egész évben roppanós
Még nem késő eltenned télire a vitamindús savanyított céklát.

savanyitott cekla
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Még most tedd el télire a savanyított céklát, így egész évben lesz finom és egészséges kísérőd a különböző húsételek mellé. A cékla ugyanis igazi vitaminbomba: B- és C-vitamint, folsavat és rostokat bőven tartalmaz, emellett viszont kalóriát alig, így a diétádba is belefér.

Savanyított cékla télire

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 2 kg cékla
  • 20 dkg cukor
  • 3 dl 10 százalékos ecet
  • 2 evőkanál
  • 1 teáskanál köménymag
  • 1 késhegynyi befőtt-tartósító üvegenként
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket forró vízben vagy mosogatógépben sterilizáld. A céklát hámozd meg, kockázd vagy karikázd fel, és annyi vízben, amennyi ellepi, nagyjából fél óra alatt főzd puhára. Ha kész, halászd ki őket a lábosból. Két liter vizet keverj el a cukorral, a sóval, a köménymaggal és az ecettel, és forrald össze addig, amíg a cukor teljesen felolvad. A céklát pakold üvegekbe, oszd el rajtuk az ecetes levet, mindegyikre szórj egy kevés tartósítószert, és fedővel zárd le. Fordítsd az üvegeket fejjel lefelé öt percre, hogy vákuum képződjön rajtuk, majd helyezd őket két-három napra száraz dunsztba. Ha már teljesen kihűltek, mehetnek a kamra polcára.

Hagyományos sertéspörkölt mellé fantasztikusan finom savanyúság.

Ezt is szeretjük