Édes és ragacsos görög grízes süti: a sambalit cukorszirup járja át

A déli népek imádják az édes, szirupos sütiket: ha ezzel te is így vagy, a sambali nevű grízes szeletet feltétlenül készítsd el.

Sambali, görög grízes süti
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A görögök és a törökök egyformán szeretik a sambalit, ezt az édes, ragacsos grízes sütit, amelynek a lelkét a tésztát átjáró szirup jelenti. Bár néha találni olyan receptet, amely lisztet és olajat is javasol hozzá, eredetileg egyik sem kell bele, ahogy tojás sem. A szeletek tetejéről viszont nem maradhat el néhány szem egész mandula.

Sambali, görög grízes süti

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 35 dkg gríz
  • 20 dkg cukor
  • 15 dkg egész hámozott mandula
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • vaj a tepsi kikenéséhez

A sziruphoz:

  • 40 dkg cukor
  • 4.5 dl víz
  • 1 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy tálban keverd el a grízt, a cukrot és a szódabikarbónát, adagold bele a tejet, és egy fakanál vagy spatula segítségével keverd el. Egy kisebb tepsit kenj ki vajjal. Öntsd bele a tésztát, és pihentesd egy órát, amíg a gríz magába szívja a tejet. 

Közben állítsd össze a szirupot. A cukrot és a vizet egy kisebb lábosban, közepes lángon kevergesd folyamatosan addig, amíg a cukor elolvad. Ekkor add hozzá a citromlevet, főzd öt percig, majd húzd le a tűzről, és hagyd teljesen kihűlni.

Amikor a gríz megszívta magát a tejjel, a tepsiben hagyva éles késsel szeleteld tetszőleges formákra, és minden szelet tetejére tegyél egy-két szem mandulát. Told a felszeletelt tésztát 170 fokos sütőbe 40 percre, amíg megbarnul. Amikor elkészült, a forró tésztán egyenletesen oszd el a kihűlt szirupot. Amikor az édes lé átjárta a sütit, már eheted is, de még finomabb lesz, ha egy napig vársz, és csak utána fogyasztod.

Illatos, narancsos-kardamomos muffin: kevert tészta különleges kivitelben

Elronthatatlan az egyszerű kevert süti, amelyben a narancs és a kardamom íze dominál, ezek az ízesítők ünnepi hangulatot varázsolnak a konyhába.

Elolvasom

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Kép: Esin Deniz / Getty Images

Ezt is szeretjük