Réteges sajtos, tejfölös pogácsa: fantasztikusan puha a tésztája
A sajtos-tejfölös pogácsa akkor lesz szép réteges és könnyed, ha többször összehajtogatod.

sajtos-tejfolos-pogacsa-receptje
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A pogácsával nem lehet melléfogni, különösen a sajtos-tejfölös változattal. Nyáron kifejezetten jól jön piknikre, kerti partira, baráti összejövetelekre. Bár élesztő van benne, nem kell külön felfuttatni. Érdemes rászánni az időt, mert a hajtogatástól csak finomabb és szebb lesz. A végeredmény magas, puha, pillekönnyű sós süti. 

Sajtos, tejfölös pogácsa receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 10 dkg sajt
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 2 teáskanál
  • 1 db tojás a kenéshez
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a kisebb darabokra vágott vajat, és morzsold el. Keverd bele az élesztőt, majd a közepébe készíts egy mélyedést, üsd bele a tojást, add hozzá a sót. Dolgozd össze, közben részletekben adagold hozzá a tejfölt. Gyúrd össze, ha a tészta könnyen formázható és rugalmas, takard le, majd hagyd pihenni legalább 45 percig.
 

Amikor a duplájára nő, gyúrd át lisztezett felületen, és nyújtsd ki. Képzeletben oszd a tésztát három vízszintes sávra. A felsőt hajtsd a közepére, lefelé, az alsót pedig alulról felfelé igazítsd rá. Majd hajtogasd balról és jobbról is középre, és pihentesd 20 percig. A nyújtást és a hajtogatást még kétszer ismételd meg, 20 perces szünetekkel hasonló sorrendben. Végül a tésztát nyújtsd másfél centi vastagra, a tetejét vagdosd be éles késsel, és pogácsaszaggatóval szúrd ki.

Rendezed a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejüket kend meg felvert tojással, és szórd meg reszelt sajttal, majd told forró sütőbe. Süsd 180 fokon körülbelül 25 perc alatt szép aranybarnára.
A pogácsához hasonlóan a sajtos rúd is nagy kedvenc.

Ezt is szeretjük