Sajtos, sonkás falatok pihe-puha, házi kelt tésztából

A sajtos-sonkás falatok tésztája légiesen könnyű, kiflire formázva pedig igazán étvágygerjesztő.

Sajtos, sonkás falatok pihe-puha, házi kelt tésztából
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A kelt tészta rengeteg finomság alapja lehet. Könnyű rászokni, de képtelenség róla lemondani. Ezekkel a sajtos-sonkás falatokkal bárkit lenyűgözhetsz, és az elkészítés sem nagy kihívás, akkor sem, ha eddig nem sokszor sütöttél kelt finomságokat. Ha lehet, friss élesztővel készítsd, amit csak langyos, ne meleg tejbe tegyél. És persze, hagyj elég időt a tészta kidolgozására és a kelesztésre.  

Sajtos, sonkás falatok

Hozzávalók 32 darabhoz

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg sajt
  • 15 dkg sonka
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 evőkanál
  • 1 teáskanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsd meg, dobd hozzá a cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül 10 percig, amíg felfut. Akkor jó, amikor a tetején buborékok jelennek meg, és megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a vajat, a sót, egy tojást és a felfutott élesztőt. Alaposan dolgozd össze, majd, amikor összeáll, illetve rugalmas, takard le, és meleg helyen keleszd 40-50 percig.

Ha a tészta a duplájára emelkedik, oszd négy részre, és lisztezett deszkán nyújtsd fél centi vastag körökké. Mindegyiket vágd nyolc cikkre. A háromszögekbe rakj egy darabka sajtot és sonkát, majd tekerd fel. Pakold sütőpapírral bélelt tepsibe, és keleszd még 20-30 percig. Kend meg a kiflik tetejét a maradék tojással. Tedd forró sütőbe, és 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.

Ezt is szeretjük