Sajtos, krumplis pogácsa pillekönnyű kelt tésztából: sokáig friss, puha
Ez a krumplis, sajtos pogácsa visszahozza a régi ízeket. Hajtogatni nem, keleszteni viszont kell.

krumplis-sajtos-pogacsa
beauty and style
Top olvasott cikkek

A krumplis, sajtos pogácsából érdemes rögtön dupla adagot sütni, már csak azért is, mert napokig puha marad. Akár többféle sajtot is tehetsz a tésztába, sőt maradék krumplipüré is jó hozzá. Ettől a kelt tésztától nem kell tartanod, mert könnyű vele bánni. 

Sajtos, krumplis pogácsa

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg krumpli
  • 18 dkg vaj
  • 10 dkg sajt
  • 2.5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál cukor

A tetejére

  • 1 db tojás
Recept idők

Elkészítés:

 A tejet langyosítsd meg, rakd hozzá a cukrot, morzsold hozzá az élesztőt. Várj 10 percig, amíg felfut, azaz jól megnő a térfogata, és habos lesz. 

A krumplit pucold meg, mosd meg, és vágd kisebb darabokra. Főzd puhára 15-20 perc alatt, majd szűrd le, csepegtesd le, és még melegen törd meg. 
A lisztet szitáld egy tálba, morzsold össze a vajjal, majd öntsd hozzá a felfutott élesztőt. Dolgozd hozzá a tojásokat, az áttört krumplit, a sót és a reszelt sajtot. Ha a tészta rugalmas, formázz belőle egy gombócot, és letakarva keleszd körülbelül 40 perc alatt a duplájára. 

Pihentetést követően a tésztát gyúrd át lisztezett felületen, majd nyújtsd ki egy-másfél centi vastagra. Szúrd ki tetszőleges méretű kiszúróval, és rendezd sütőpapapírral bélelt tepsibe. Kend le felvert tojással, majd forró sütőben, 180 fokon süsd meg 25 perc alatt.
Kóstoltad már az angolok kedvencét, a scone-t? Ez a sajtos süti nem élesztővel, hanem sütőporral készül. 

Ezt is szeretjük