Ellenállhatatlan, foszlós sajtos kocka kelesztés nélkül: így lesz tökéletes a tészta
A foszlós sajtos kocka könnyen összeállítható, abbahagyhatatlan sós sütemény.

A sajtos kocka készülhet élesztővel vagy egyszerű gyúrt tésztából. Ha ez utóbbi módon készíted, kevesebb időt fog igénybe venni, de ugyanolyan finom lesz. A tésztát tejföl lágyítja. Könnyebben kezelhető lesz, ha a tojásoknak csak a sárgáját gyúrod a tésztához.
Sajtos kocka
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához
- 35 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 15 dkg reszelt sajt
- 2 tojássárgája
- 2 teáskanál só
- 1 dl tejföl
- késhegynyi szódabikarbóna
A tetejére
- 8 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
Elkészítés:
A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd el a sóval és a szódabikarbónával, majd morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojássárgákat, a tejfölt és a reszelt sajtot, gyúrj belőle sima tésztát, majd folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát. Ha az idő letelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagra, kend meg a tetejét villával felvert tojással és reszelt sajttal, majd éles késsel vágd egyforma kockákra, és helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg aranyszínt kapnak.
Hasonlóan kelesztés nélkül készül a fetás pogácsa, aminek a lágy, sós sajt ad karaktert.