Ellenállhatatlan, foszlós sajtos kocka kelesztés nélkül: így lesz tökéletes a tészta
A foszlós sajtos kocka könnyen összeállítható, abbahagyhatatlan sós sütemény.

sajtos kocka
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A sajtos kocka készülhet élesztővel vagy egyszerű gyúrt tésztából. Ha ez utóbbi módon készíted, kevesebb időt fog igénybe venni, de ugyanolyan finom lesz. A tésztát tejföl lágyítja. Könnyebben kezelhető lesz, ha a tojásoknak csak a sárgáját gyúrod a tésztához.

Sajtos kocka

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál
  • 1 dl tejföl
  • késhegynyi szódabikarbóna

A tetejére

  • 8 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy tálba, vegyítsd el a sóval és a szódabikarbónával, majd morzsold el a vajjal. Add hozzá a tojássárgákat, a tejfölt és a reszelt sajtot, gyúrj belőle sima tésztát, majd folpackba csomagolva pihentesd a hűtőben fél órát. Ha az idő letelt, lisztezett deszkán nyújtsd ki egy centi vastagra, kend meg a tetejét villával felvert tojással és reszelt sajttal, majd éles késsel vágd egyforma kockákra, és helyezd el őket egymás mellett sütőpapírral kibélelt tepsiben. Told 200 fokra előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg aranyszínt kapnak.

Hasonlóan kelesztés nélkül készül a fetás pogácsa, aminek a lágy, sós sajt ad karaktert.

Ezt is szeretjük