Így lesz tökéletes a grillezett sajt: hasznos tippek profi grillezőktől
Indul a grillszezon, a húsok és zöldségek mellett feltétlenül süss sajtokat is! Néhány aranyszabályt azért érdemes betartani.

grillezett-sajt
Ez is érdekelhet

Családi üdülőparadicsom, ahol a kicsik és a nagyok is jól érzik magukat (x)

Hogyan hasznosul pontosan a kalcium? Ez a vitamin elengedhetetlen hozzá (x)

Sztárokkal teli luxushajó indul Szegeden: igazi álomvilágba csöppenhetsz (x)

Ez a mézes csoki újrafogalmazza a csokoládét: édesség helyett próbáld ki ezt! (x)

Megújul a városligeti Gyermeknap: új helyszínek és programok várnak (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Hamarosan újra DM gyermeknap a Vasúttörténeti Parkban: Ezt a bulit nem érdemes kihagyni! (x)

beauty and style

8 étel, amitől makulátlanul tiszta bőröd lesz: fogyaszd őket rendszeresen »

Gyönyörű nő lett a Vágy és vezeklés egykori sztárja: Saoirse Ronan igazi ír szépség »

Így fess tökéletes piros ajkakat: a híres angol sminkmester megmutatja »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Dobd fel a kerti partikat különleges grillételekkel! Ha könnyebb finomságra is vágysz, süss sajtokat! Grillezéshez főleg félkemény fajtákat válassz, remek lehet a gomolya, a feta, a halloumi, de még a camembert is. Beszerezhetsz ízesített sajtokat, a natúr változatokat pedig pácolhatod. Feldobhatod velük a különféle salátákat és a szendvicseket is.

Sajtok grillezése

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg sajt
  • 0.5 dl olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • zöldfűszerek
  • magvak
Recept idők

Elkészítés:

A lágy sajtokat, mint a camembert vagy a brie, hagyd egyben, elég csak a tetejüket bevagdosni, például kereszt alakban. Ide csepegtethetsz olívaolajat, nyomkodhatsz bele rozmaringágakat, szórhatsz rá különleges sót vagy fűszereket. Grillsütőben vagy szabad tűzön is elkészítheted, ha a tetejét előkészítetted, akkor csak az egyik oldalán süsd meg, amíg meg nem olvad a közepe, ehhez 15 perc elég. Ha csak sóztad vagy olajoztad, akkor forgathatod is, de egy lágy sajtnál ne várd, hogy pirosra sül.

A keményebb sajtokat vágd 2-3 centi vastag szeletekre, de kockázhatod, és nyársra is tűzheted őket. A natúr sajtokat pácolni is lehet. Keverj össze kevés olívaolajat sóval, zöldfűszerekkel, így akár rozmaringgal, bazsalikommal, oregánóval, esetleg zúzott fokhagymával, és kend be vele a sajtokat, majd pihentesd a fűszeres keverékben legalább fél óráig.

Melegítsd fel a grillsütőt, és rakd rá a sajtokat. A kifejezetten grillezésre szánt sajtok alá, mint amilyen a haloumni, nem szükséges olaj, de a többi alá érdemes egy picit löttyinteni. A sajtokat süsd legalább két-három percig, mielőtt megfordítanád. Így kérges lesz az alja, és kisebb eséllyel sérül meg, folyik szét. A sajt a nagyságától, fajtájától függően 5-10 perc alatt készül el. Ha kívülről kicsit piros, belül megolvadt, leveheted a grillről.

Ha szabad tűzön készíted, akkor tedd rá egy fémlapra, mert könnyen lefolyhat a rácson, nem marad egyben, mint a hús.

Ellenőrizheted úgy is a sajtot, hogy megnyomod a tetejét. Ha puha, biztosan jó. Érdemes a sajtot megszórni magvakkal, dióval, mogyoróval, és áfonyát is kínálhatsz hozzá. 
Grillezni még a szárazabb csirkemellet is lehet. Ha figyelsz néhány dologra, jól fog sikerülni. 

Getty Images.

grillezett-saj-recept
Ezt is szeretjük