Régimódi konyakos és rumos meggy télire: a dédi receptje szerint
A konyakos és a rumos meggy elkészítése ugyanúgy történik. Érdemes belőle télire jó sokat eltenni!

rumos meggy
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jó, ha a nyári hónapokban már előre gondolkodsz azon, hogyan menthetsz át minél több finomságot a téli időszakra. Ha a meggyet rumban vagy konyakban teszed el, biztos lehetsz benne, hogy a hidegben is lesz elég gyümölcsöd süteményekbe, vagy magában falatozva. A cukor és az alkohol biztosítja, hogy külön tartósítószert ne is kelljen hozzáadnod. A megadott mennyiség egy ötliteres vagy több kisebb befőttesüvegben fér el.

Az előkészítésre fordíts nagy gondot: a befőttesüvegeket fertőtlenítsd, a meggyeket válogasd át, egyetlen kukacos szem ugyanis az egészet tönkreteheti.

Rumos és konyakos meggy receptje

Hozzávalók:

  • 3 kg meggy
  • 3 dl rum vagy konyak
  • 1 kg kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A befőttesüvegeket állítsd akkora lábosba, hogy a beleöntött víz teljesen ellepje őket. Forrald öt percig, utána vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Ha már meg tudod fogni, vedd ki a vízből, és állítsd a napra száradni. Közben a meggyet alaposan válogasd át, szabadítsd meg a szárától, és áztasd be vízbe néhány órára, hogy biztosan kijöjjön az összes kukac belőle. Ha ez letelt, csepegtesd le, hogy ne maradjon vizes. A meggyet a cukorral rétegezve töltsd az üvegekbe, öntsd fel az alkohollal, és tányérral letakarva tedd langyos helyre egy hétre, amíg a cukor teljesen felolvad benne. Néha keverd át. Ha az egy hét elteltével nem eresztett annyi levet, hogy teljesen ellepje, önts még hozzá rumot vagy konyakot. Zárd le jól az üveget, és tedd a kamrába érni még legalább egy-két hónapra.

A többi nyári gyümölcsöt se hagyd veszni - a mamaféle őszibarackbefőtt is nagyon jól fog esni a téli hónapokban.

Ezt is szeretjük