Így rakj össze egy ropogós, karcsúsító Buddha-tálat: könnyű, mégis sokáig eltelít

A gyönyörű látvány mellett tökéletesen kiegyensúlyozott fogást jelent a Buddha-tál.

Ropogós Buddha-tál
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az úgynevezett Buddha-tál eredetileg vegetáriánus étel, melyet hidegen, egy nagyobb, emelt falú tálban szolgálnak fel, és változatos növényi eredetű finomságokat tartalmaz, teljes kiőrlésű gabonát, például quinoát vagy barna rizst, tofut, csicseriborsót vagy más növényi fehérjét, emellett zöldségeket, magvakat, esetleg gyümölcsöket. Fontos eleme a cikkszerű, gusztusos tálalás, neve eredetének egyik magyarázata pedig kiegyensúlyozottsága, az egyensúly ugyanis a buddhizmus fontos tanítása. A zöldségek mellett tojással, sült hússal is kiegészítheted, és bár mi most egy nyers verziót mutatunk be, főtt zöldségekkel is remek.

Ropogós Buddha-tál

Hozzávalók 4 személyre

  • 15 dkg barna rizs
  • 20 dkg csicseriborsó - konzerv, főtt
  • 1 kisebb lila káposzta negyede
  • fél kígyóuborka
  • 2 kisebb paradicsom
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 avokádó
  • 3 szem dió
  • 4 levél fodros lollo saláta
  • 1 teáskanál szezámmag - fekete és fehér is jó
  • 1 szelet lime - díszítésnek
Recept idők

Elkészítés:

A rizst főzd meg, és csepegtesd le. Ha van rá időd, a csicseriborsót le is piríthatod, de nem feltétlenül szükséges. A diót pucold meg, és vágd nagyobb darabokra a belét. A káposztát szintén vágd nagyobb darabokra, a paprikát és a paradicsomot cikkekre, az uborkát karikákra. Az avokádót hámozd meg, vágd ketté, távolítsd el a magját, és szintén vágd cikkekre. A lime-ból vágj egy vagy két szeletet.

 

Vegyél elő egy nagyobb, mélyebb tálat, és helyezd el a közepén a rizst, mellé a csicseriborsót, majd töltsd fel tortacikkszerűen alapanyagokkal a tálat. Minél színesebb és gusztusosabb a végeredmény, annál jobb. Végül szórd meg a finomságokat szezámmaggal is, a salátaleveleket és a lime-szeleteket pedig használd dekorációként. A Buddha-tál szósz nélkül is tápláló és finom, ha viszont szeretnéd valamivel még inkább megbolondítani, jól passzol hozzá minden tahinialapú szósz, a thai mogyorószósz, de akár néhány evőkanál görög joghurt is remek kiegészítője lehet.

Főtt zöldségekből is készíthetsz Buddha-tálat.

Mennybe mennek a maradékok: így készíts karcsúsító Buddha tálat

Vége az ünnepi habzsolásnak, a zsír-és cukortúltöltésnek, jönnek az újévi fogadalmak és a dolgos hétköznapok. Ilyenkor mind nekiállunk koplalni, aminek semmi értelme.

Elolvasom

Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük