4 isteni, könnyen elkészíthető rakottas
Vágj, karikázz, keverj, tedd tepsibe, és irány a sütő. Az ínycsiklandó rakott ételeket nem nehéz elkészíteni, ráadásul igazán laktatóak.
Rakott burgonya paprikával
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 közepes hagyma
- 2 közepes paprika
- 1 kg burgonya
- 20 dkg érett Cheddar sajt
- 5 dl tej
- fél kávéskanál só
- frissen őrölt bors
- fél kávéskanál őrölt szerecsendió
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Felhevített olajon pirítsd meg a felaprított hagymát és a paprikát. A burgonyát hámozd meg, szeleteld fel, egyharmadát rakd le enyhén kivajazott, lapos hőálló edénybe, majd fedd be a hagymás-paprikás keverék felével.
Erre jöhet még egy réteg burgonya, majd a keverék másik fele. A tetejére burgonya kerüljön. Ezt hintsd meg a reszelt sajttal. A megsózott, borsozott tejet keverd össze a szerecsendióval, majd öntsd a rakott burgonyára. A sütő felső részében süsd, amíg a burgonya puha nem lesz, és a tej nagy részét magába nem szívja, illetve a teteje aranybarnává nem válik.
Rakott brokkoli
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg gomba
- 500 g brokkoli
- fél kávéskanál só
- frissen őrölt feketebors
- 8 szelet Graham-kenyér
- 20 dkg Cheddar sajt
- 3 tojás
- 3 dl félzsíros tej
- 2 paradicsom felszeletelve
Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Serpenyőben felhevített olajon fonnyaszd meg a felaprított hagymát. Tedd bele a megtisztított, felszeletelt gombát, és pirítsd 2 percig, majd keverd hozzá a rózsáira szedett brokkolit, és sózd, borsozd meg. A serpenyőt lefedve főzd 5 percig. A kenyér héját vágd le. Egy enyhén kivajazott sütőedényt bélelj ki a kenyér felével, majd halmozd rá a brokkolis keverék felét, és szórd meg a reszelt sajt felével is. A tojásokat keverd el a tejjel, és a felét öntsd az edénybe. Majd tegyél rá még egy rétegben kenyeret, brokkolit, sajtot, tojásos tejet. A tetején rendezd el a paradicsomszeleteket. Fedd le az edényt fóliával, és tedd a sütőbe 20 percre. Ezután fólia nélkül süsd további 15 percig. Vegyes zöldsalátával tálald.
Márványsajtos rakott zöldség
Hozzávalók:
- 45 dkg burgonya
- 45 dkg sárgarépa
- 45 dkg padlizsán
- 14 dkg márványsajt
- 2 dl tejszín
- 1 csokor újhagyma
Melegítsd elő a sütőt 180-200 fokra. Sós, forrásban lévő vízben 8-10 perc alatt főzd félpuhára a vastagra szeletelt burgonyát, a szintén felszeletelt sárgarépát és a padlizsánt. Vágd nagyobb darabokra az újhagymát, és a megolvasztott vajon süsd 1-2 percig, amíg kissé megpuhul. Borítsd hozzá a zöldséget, és kevergesd óvatosan, hogy a vaj mindenütt beborítsa. Öntsd át egy kivajazott, lapos tűzálló tálba. A sajtot morzsold össze, keverd össze a tejszínnel, és öntsd a zöldségek tetejére. Süsd 20 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Ratatouille
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- fél kg paradicsom
- 10 dkg Cheddar sajt
- 2 fej közepes hagyma
- 2 közepes cukkini
- 1 közepes padlizsán
- 1-1 közepes, piros és zöld húsú paprika
- 2 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 köteg vegyes zöldfűszer
- só és bors
Vágd fel a hagymát, aprítsd fel a zöldségeket: a paprikát csíkokra, a padlizsánt apró kockákra, a cukkinit vékony karikákra. A hagymát és a paprikát tedd egy lábosba a sűrített paradicsommal. Ízesítsd sóval, borssal és a zöldfűszerrel, majd 10 percig párold fedő alatt. Időnként kevergesd meg. Add hozzá a padlizsánt és a cukkinit, majd fedő nélkül párold újabb 10 percig. Gyakran keverd meg. A nagy kockákra vágott burgonyát egy másik edényben, annyi vízzel, amennyi épp ellepi, főzd puhára. Majd öntsd le róla a vizet. Töltsd egy sütőedénybe a párolt zöldséget. A tetején egyenletesen oszlasd el a főtt burgonyát. Szórd meg reszelt sajttal, és közepesen meleg grillsütőben süsd 5 percig. Ha aranybarnára pirult a sajt, és rotyog a leve, tálalhatod.