Omlós, rácsos almás pite vaníliás krémmel
A tökéletes tészta titkai
Az ősz egyik nagy kedvence a rácsos almás pite. A tölteléke ínycsiklandóan lágy és krémes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Almás sütiből soha nem elég. A rendkívül egészséges gyümölcsöt rengeteg módon felhasználhatod. A rácsos almás pite receptjét feltétlenül tedd el, hiszen sokszor elő fogod venni a következő hónapokban.

Rácsos almás pite recept

Hozzávalók 12 szelethez:

Tészta

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna

Töltelék

  • 1 kg alma
  • 5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás pudingpor
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 citrom leve

Tetejére

  • 1 tojás
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát és a cukrot. Morzsold hozzá a puha, kockára vágott vajat, majd mehet bele a tejföl és a tojás is. Gyúrd össze jó alaposan, és lefedve fél óráig pihentesd hideg helyen. Csinálj a tésztából két cipót, egy nagyobbat és egy kisebbet, kétharmad-egyharmad arányban. Lisztezett felületen nyújtsd ki előbb a nagyobbat, és igazítsd a kivajazott, liszttel megszórt piteformába.

A töltelékhez a pudingport keverd el a tejjel, a cukorral, és főzd össze. Akkor jó, ha már sűrű, majd hűtsd ki. Ezt a krémet kend a tésztára, utána rakd rá a meghámozott, kis kockákra vágott, citromlével meglocsolt almát, szórd meg fahéjjal és cukorral.

Végül nyújtsd ki a maradék egyharmad tésztát, vágj vagy sodorj rácsokat, helyezd a töltelékre, és kend meg egy felvert tojással. Rakd 200 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süsd aranybarnára. A rácsos almás pitét szépen szeletelni csak akkor tudod, ha kihűl.

Ezt is szeretjük