Mennyei birsalmás pite: a vajas, rácsos tészta fantasztikusan omlós
Az enyhén kesernyés, főzéskor, sütéskor rózsaszínbe hajló birsalma pitébe is tökéletes. A tészta rácsozva még csábítóbb.

birsalmas-racsos-pite
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mennyei birsalmás pite garantáltan felvidít az esős, borongós, egyre sötétebb napokon is. A birsalmát felhasználás előtt meg kell főzni, ezért ennek a pitének az elkészítése a megszokottnál egy kicsit több időt vesz majd igénybe, az eredmény azonban minden fáradságért kárpótol. A rácsozás egyszerű, mégis mutatósabb lesz a süti. 

Rácsos birsalmás pite

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 csipet

A töltelékhez

  • 3 db birsalma
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

A töltelékhez a birsalmákat hámozd meg, magozd ki, és vágd fel kisebb darabokra. Rakd egy lábosba, szórj hozzá fahéjat, cukrot, vaníliás cukrot, öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedő alatt főzd 25-30 percig. Akkor jó, ha a leve rózsaszínes, és a gyümölcsbe könnyen belemegy egy hegyes kés. 

A vajat morzsold el a liszttel, add hozzá a tojást, a cukrot, a csipetnyi sót, majd a vizet. Dolgozd össze, és oszd ketté a rugalmas tésztát. Az egyik felét lisztezett deszkán nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy tepsit vagy piteformát. Egyengesd rá a tölteléket. A tészta kisebb felét is nyújtsd ki, vágd fel hosszú csíkokra, és helyezd a töltelékre, azaz rácsozd be. Kend le felvert tojással, és előmelegített sütőben, 180 fokon süsd körülbelül 30 percig, amíg a teteje aranysárga lesz.
Ha birsalmasajtot is készítenél, menj biztosra! Csupán három hozzávaló szükséges a mennyei édességhez. 

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Ezt is szeretjük