Gyönyörű almás rácsos pite puha linzertésztából: fűszeres gyümölcs a töltelék
Az almás rácsos pitének a tésztájával és a töltelékével sem lehet betelni.
Készíts foszlós és puha almás rácsos pitét vajas gyúrt tésztából fűszeres, gyümölcsös töltelékkel! A tészta összeállításakor figyelj arra, hogy minden hozzávaló hideg legyen. Gyorsan dolgozz velük, hogy a kezed ne melegítse fel őket: az sem baj, ha a vaj nem teljesen vegyül el a tésztában. Vaj helyett ne használj margarint, mert nem lesz ugyanolyan az eredmény.
Rácsos almás pite
Hozzávalók 8 szelethez
A tésztához:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 5 dkg tejföl
- 3 evőkanál víz
- 1 tojás + 1 a tetejére
- 1 teáskanál sütőpor
- vaj a forma kikenéséhez
A töltelékhez:
- 5 alma
- 4 dkg étkezési keményítő
- 4 dkg porcukor
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál fahéj
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
Elkészítés előtt egy órával a tészta összes hozzávalóját tedd a hűtőbe. A sütőporral elkevert lisztet gyors mozdulatokkal gyúrd össze először a felkockázott vajjal, utána a tojással, a vízzel és a tejföllel. Formázz belőle gombócot, és tedd vissza a hűtőbe fél órára.
Közben készítsd el a tölteléket. Az almákat hámozd meg, a magházukat vájd ki, a gyümölcsöket vékonyan szeleteld fel. Egy kisebb tálban keverd el az étkezési keményítőt a porcukorral, a citrom kifacsart levével, a fahéjjal és a vaníliás cukorral. Forgasd össze az almákat ezzel a keverékkel.
A hűtőből kivett tésztát kétharmad-egyharmad arányban oszd ketté. A nagyobbik részből nyújts kerek lapot, és helyezd kivajazott piteformába úgy, hogy a széleit is befedje. Szurkáld meg, és told 200 fokos sütőbe tíz percre. Az elősütés után vedd ki, és egyengesd el rajta a gyümölcsös tölteléket. A kisebbik rész tésztából formálj szalagokat, és fedd be velük rács alakban a tortát. A tetejét kend meg felvert tojással, és told vissza a sütőbe fél órára, amíg szép színt kap.
Pitét akár sós változatban is süthetsz! Sajttal és cukkinivel készítve akár ebédre is kínálhatod.
Ínycsiklandó cukkinipite sok sajttal: ebből biztos a repeta
A házi pitetésztán gazdag cukkinis töltelék terül el, mely melegen és hidegen kínálva is csodálatos.
ElolvasomPassata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció