A rögtön puha mézeskalács receptje: így a díszítés is csodás lesz
Ez a mézeskalács rögtön, pihentetés nélkül süthető, azonnal ehető, és hetekig puha marad.

mezeskalacs-receptje
Ez is érdekelhet

Fodrászszalon az otthonunkban: egészséges és gyönyörű haj Panasonic hajszárítókkal (x)

Olyan versenyeken veszek részt, amik ellen a testem tiltakozik - Interjú Szőnyi Ferenc ultratriatlon-világbajnokkal (x)

Igazi szelfi-király a Mate 40 Pro (x)

Lakberendezési trendek téli átalakításhoz (x)

Házassági évforduló (x)

„Megpróbálom kihozni ebből a helyzetből is a legjobbat” - interjú Sári Évivel (x)

Szex. Gyilkosság. Hatalom - Megjelent az év legforróbb thrillere! (x)

beauty and style

Nem számít, ha teljesen ősz, a hosszú haj 50 felett is nőies: 4 biztos tipp, hogy igazán feldobja a megjelenést »

Igazán menő szettek, amikben nem ciki a tréningnadrág: az utcán is megállják a helyüket »

Házi szemránckrémek, amiket gyerekjáték összeütni: versenybe szállnak a boltiakkal »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A karácsonyi asztalnak csodás díszei lehetnek a különféle mézeskalácsok. Ha sütés előtt átszúrod a tésztát, még a fára is akaszthatod. Ebből a mennyiségből öt tepsi sütit készíthetsz. Fontos, hogy csak akkor díszítsd ki a mézeskalácsokat, ha már kihűltek. Jól zárható dobozban hetekig is elállnak, és puhák maradnak. A fűszerkeverék helyett természetesen használhatsz őrölt fahéjat, szegfűszeget, csillagánizst és gyömbért. 

Puha mézeskalács

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 1.3 dl méz
  • 1.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojássárgája
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék

A díszítéshez

  • 20 dkg cukor
  • 1 db tojásfehérje
  • pár csepp citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáld egy nagyobb tálba, szórd hozzá a mézeskalács-fűszerkeveréket és a szódabikarbonát. Tedd hozzá a vajat, a mézet, a cukrot és a tojássárgát. Gyúrd össze, egynemű, könnyen formázható tésztát kell kapnod. Először elég ragacsos lesz a massza, de dolgozz tovább, és a végén lejön a tészta a kezedről.


Vedd két részre, formázz cipókat, és lisztezett deszkán nyújtsd ki körülbelül fél centi vékonyra. Időközönként szórj a tészta alá lisztet, nehogy leragadjon. Szúrd ki tetszőleges formájú szaggatókkal. Rendezd a figurákat sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 170 fokon süsd hét-nyolc percig. 

 

Ha a sütik kihűlnek, készítsd el az írókát a hagyományos módon. A tojásfehérjéhez adj szitált porcukrot, citromot, és jól verd fel. Akkor az igazi, ha szép fényes, és sűrű a massza. Töltsd kivágott sarkú zacskóba, és díszítsd kedved szerint. Ételfestékkel, szörppel színesítheted az írókát.
A ragacsos mandulás sütemény is kiváló ötlet karácsonyra. Ajándéknak is tökéletes lehet. 

Megjelent Mentes Anyu Szakácskönyve!

Mentesen táplálkozó családnak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Promóció

Ezt is szeretjük