Alapanyagok - A hús
Ha pörköltet készítesz a legmeghatározóbb alapanyag egyértelműen a hús lesz, az igazi klasszikus pörkölt marhából készül, de főzheted csirkéből, birkából, sertésből is, amihez épp hangulatod van. A hús kiválasztásánál fontos, hogy vedd figyelembe, mennyi időd van elkészíteni a fogást, ha kevés, akkor a sertés, vagy a csirke jöhet szóba, a birka és a marha jóval időigényesebb feladat. A hús kiválasztásánál ügyelj arra, hogy ne a soványabb részeket válaszd, marhapörköltet lapockából, lábszárból, vagy pofából érdemes főzni, sertést combból, a csirkepörkölt pedig akkor lesz igazán szaftos, ha minél több csontos rész és comb kerül bele. Még zamatosabb, szaftosabb lesz a végeredmény, ha teszel hozzá egy kis borjúínt is, de annak a beszerzése meglehetősen macerás, azért egy kérdést megér a hentesnél.