Pihe-puha pestós babka friss bazsalikommal készítve: eteti magát, olyan finom

A babka nem csak édesen készülhet: pestóval megtöltve a sós változat is isteni finom.

Pestós babka
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A hagyományos lengyel húsvéti kalács, a babka készülhet sós töltelékkel is: a pirított magból és illatos bazsalikomból álló pesto otthon is villámgyorsan elkészíthető. Ez a típusú tészta akkor lesz az igazi, ha lassan, egy éjszakán át keleszted a hűtőben, és csak másnap formázod.

Pestós babka

Hozzávalók 1 darabhoz

A babkához:

  • 25 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál cukor
  • 0.5 kávéskanál

A pestóhoz:

  • 2 csokor bazsalikom
  • 2 dkg reszelt parmezán
  • 1 evőkanál fenyőmag
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0.75 dl olívaolaj
  • bors

A tetejére:

  • 2.5 dkg olvasztott vaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztát sütés előtti nap állítsd össze. A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaddal formálj mélyedést, üsd bele a tojást, csorgasd hozzá az élesztős tejet, és fakanállal lazán forgasd át. Így a liszt felveszi a nedvességet, és könnyebb dolgozni vele. Pihentesd így tíz percig, majd add hozzá a felkockázott, puha vajat, és jól dolgozd ki. Takard le, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.

 

Másnap készítsd el a pestót. Ehhez a fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, és tedd egy turmixgépbe. Add hozzá a reszelt parmezánt és a zúzott fokhagymát, tépkedd bele a bazsalikomleveleket, szórd meg sóval és borssal, végül öntsd fel az olajjal, és turmixold össze.

 

A megkelt tésztát borítsd deszkára, és nyújtsd ki téglalap alakúra. Oszd el rajta a pestót, a hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel, mint a palacsintát, és hosszában vágd el egy késsel. Az így kapott két szalagot tekerd össze. Fektesd egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába, takard le, és keleszd további két-három órát, amíg a duplájára nő. Azért kell neki ennyi idő, mert a tészta hideg. A másodszori kelesztés után kend meg a tetejét olvasztott vajjal, és told 180 fokos sütőbe 20-25 percre.

A pesto akár piros is lehet: ilyenkor aszalt paradicsom az alapja.

Vörös pesztó aszalt paradicsomból: a legjobb tésztaszósz télre

A klasszikusnak számító zöld változat mellett készítsd el a télen is könnyen összedobható aszalt paradicsomos vörös pesztót.

Elolvasom

Kép: Pronina Marina / Getty Images

A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?

Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.

További részletek: feminaklub.hu/

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. november 27. 18 óra

Helyszín: MOM Kulturális Központ

Promóció

Ezt is szeretjük