Pihe-puha pestós babka friss bazsalikommal készítve: eteti magát, olyan finom
A babka nem csak édesen készülhet: pestóval megtöltve a sós változat is isteni finom.

A hagyományos lengyel húsvéti kalács, a babka készülhet sós töltelékkel is: a pirított magból és illatos bazsalikomból álló pesto otthon is villámgyorsan elkészíthető. Ez a típusú tészta akkor lesz az igazi, ha lassan, egy éjszakán át keleszted a hűtőben, és csak másnap formázod.
Pestós babka
Hozzávalók 1 darabhoz
A babkához:
- 25 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 dl tej
- 1 teáskanál cukor
- 0.5 kávéskanál só
A pestóhoz:
- 2 csokor bazsalikom
- 2 dkg reszelt parmezán
- 1 evőkanál fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- 0.75 dl olívaolaj
- só
- bors
A tetejére:
- 2.5 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A tésztát sütés előtti nap állítsd össze. A tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a lisztet szitáld egy tálba, és sózd meg. A közepébe az ujjaddal formálj mélyedést, üsd bele a tojást, csorgasd hozzá az élesztős tejet, és fakanállal lazán forgasd át. Így a liszt felveszi a nedvességet, és könnyebb dolgozni vele. Pihentesd így tíz percig, majd add hozzá a felkockázott, puha vajat, és jól dolgozd ki. Takard le, és tedd egy éjszakára a hűtőbe.
Másnap készítsd el a pestót. Ehhez a fenyőmagot száraz serpenyőben pirítsd meg, és tedd egy turmixgépbe. Add hozzá a reszelt parmezánt és a zúzott fokhagymát, tépkedd bele a bazsalikomleveleket, szórd meg sóval és borssal, végül öntsd fel az olajjal, és turmixold össze.
A megkelt tésztát borítsd deszkára, és nyújtsd ki téglalap alakúra. Oszd el rajta a pestót, a hosszabbik oldalánál fogva tekerd fel, mint a palacsintát, és hosszában vágd el egy késsel. Az így kapott két szalagot tekerd össze. Fektesd egy sütőpapírral kibélelt kenyérformába, takard le, és keleszd további két-három órát, amíg a duplájára nő. Azért kell neki ennyi idő, mert a tészta hideg. A másodszori kelesztés után kend meg a tetejét olvasztott vajjal, és told 180 fokos sütőbe 20-25 percre.
A pesto akár piros is lehet: ilyenkor aszalt paradicsom az alapja.
Vörös pesztó aszalt paradicsomból: a legjobb tésztaszósz télre
A klasszikusnak számító zöld változat mellett készítsd el a télen is könnyen összedobható aszalt paradicsomos vörös pesztót.
ElolvasomKép: Pronina Marina / Getty Images

Lehet-e boldog, aki intelligens? - A tudás hatása a lelki egészségre
Kepes András író, újságíró a Femina Klub júniusi előadásán arra keresi a választ, hogyan találhatunk boldogságot egy folyamatosan változó, kihívásokkal teli világban. Hogyan formálhatjuk úgy az életünket, hogy az ne csak sikeres, de valóban örömteli is legyen?
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. június 5. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció