Házi bazsalikomos pesto az eredeti olasz recept szerint - Ahogy a mámmák készítik
Jó, ha mindig lapul a hűtődben bazsalikomos pesto, hiszen rengeteg módon felhasználhatod.
![Házi bazsalikomos pesto](https://kep.index.hu/1/0/1763/17635/176357/17635754_fc1d7737e4a0edb9ef76f19143344d04_wm.jpg)
A krémes, illatos és zamatos bazsalikomos pestóval a tésztákat, a húsokat, a leveseket és a szendvicseket is ízletesebbé teheted. Ráadásul könnyen az ízlésedre formálhatod. Genovában márványmozsárban zúzzák össze a hozzávalókat, te bátran hívd segítségül a robotgépet, amellyel percek alatt elkészíted.
A pestót akár le is fagyaszthatod, akkor azonban ne add hozzá a reszelt sajtot. Jól lezárt műanyag edényben vagy kis üvegben több hétig is eláll.
![bazsalikomos-pesto](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/1763/17635/176357/17635762_01968abea6696978c6baed1a887da0a0_wm.jpg)
Házi bazsalikomos pesto
Hozzávalók:
- 2 bögre friss bazsalikomlevél
- fél bögre parmezán
- fél bögre extra szűz olívaolaj
- 3 teáskanál fenyőmag
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
Elkészítés ideje: 15 perc
Serpenyőben zsiradék nélkül pirítsd meg a fenyőmagot. Ügyelj arra, hogy ne égjen meg, különben keserű lesz. A bazsalikomleveleket mosd meg, majd rakd a fenyőmaggal és a fokhagymával együtt egy robotgépbe. Mixeld krémesre körülbelül hat-nyolc perc alatt.
Öntsd hozzá az olívaolajat, végül keverd hozzá a sót, a borsot és a reszelt parmezánt. Tedd kis tálkákba vagy üvegekbe, zárd le légmentesen, különben elkezd sötétedni, és sokat veszít a frissességéből. Tartsd száraz, hűvös helyen. A fenyőmagot helyettesítheted dióval, mogyoróval, rakhatsz még hozzá pisztáciát, spenótot, rozmaringot.