Házi parasztkenyér dagasztás nélkül: pont olyan, mintha kemencében sült volna

Ezzel a módszerrel dagasztás nélkül is ropogós héjú, foszlós parasztkenyeret készíthetsz.

Parasztkenyér dagasztás nélkül
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A ropogós parasztkenyér akár dagasztás nélkül is fantasztikusan finom lehet. A mai kenyérárak mellett nem árt, ha otthon is képes vagy megsütni, és a hatás nem marad el.

Parasztkenyér dagasztás nélkül

Hozzávalók 1 darabhoz

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 4 dl langyos víz
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál almaecet
Recept idők

Elkészítés:

A langyos vízbe morzsold bele az élesztőt, és keverd oldódásig. Felfuttatni most nem kell. A lisztet szitáld egy tálba, és keverd el a cukorral. A közepébe vájj egy mélyedést, öntsd bele az élesztőt, és a fakanál nyelével enyhén keverd össze. Csak vegyüljön el a liszt a folyadékkal, nem kell különösebben összedolgozni. Hagyd pihenni néhány percig, amíg az élesztő elkezd felfutni, és a masszán kis hólyagok jelennek meg. Ekkor adj hozzá egy kiskanál almaecetet, ez kovász nélkül is savasítja, és jobb lesz az állaga. Sózd meg, és a fakanál nyelvével keverd ki úgy, hogy egynemű, lágy tésztát kapj, ami az edény oldalától elválik. Takard le, és keleszd egy órát.

Ezután vizezett kézzel, még mindig a tálban hajtsd a széleit a közepére, és így formázz belőle egy kisebb bucit. Nem fog úgy megállni, mintha pogácsát hajtogatnál, de ez kell ahhoz, hogy kenyérformát vegyen fel, és sütés közben egyben maradjon. Újra takard le, és keleszd további egy órát, majd borítsd ki lisztezett deszkára, kézzel nagyon óvatosan lapogasd ki, és újra hajtsd középre mind a négy oldalát. Formálj belőle bucit, majd két oldalát ismét felhajthatod, hogy a lehető legjobban tartson. Újra takard le, de már csak negyedórát keleszd.

Közben a sütőt melegítsd elő 250 fokra, és az aljába tegyél egy tálban két deci vizet. Ennek a gőze fogja segíteni a sütést. Egy utolsót hajtogass rajta, vágd be éles késsel a tetejét, majd helyezd egy tepsibe. Öt perc pihentetés után mehet a sütőbe. 250 fokon süsd 15-20 percig, majd amikor megpirult, mérsékeld a lángot 210 fokra, és így süsd további fél órát. Ha a héja itt-ott megégne - ami a házi kenyérrel előfordul -, még forrón könnyen le tudod ütögetni róla.

Rozskenyeret is készíthetsz otthon házi kovásszal.

Kovászos házi rozskenyér: a finn recept mindig beválik

Igazi rozskenyeret csak az ország néhány pontján lehet kapni és ahol sütnek, ott sincs mindig. Pedig ez olyasmi, amit ha szeretünk, akkor nagyon tudunk rá vágyni. És nem az utánzatokra, a színezett, malátás morzsálódó cipókra gondolok.

Elolvasom

Passata, az Univer új terméke!

A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.

Promóció

Ezt is szeretjük