Erdélyi padlizsános lecsó télire: a zakuszka Ilcsi néni receptje szerint
Az erdélyi padlizsános lecsó csupa íz és szín. Akár már most elteheted télire az első adagot.

erdelyi-lecso-telire
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szinte minden országnak megvan a lecsóspecialitása. Erdélyben a paprika és a paradicsom mellé padlizsánt is tesznek. Az énlakai Ilcsi néni pritamin- és kápia paprikából készíti, és néha még babbal vagy gombával is turbózza. Ha csak lehet, a padlizsánt faszénen süti meg. Mivel krémes, kenyérre is kenhető, sőt tésztákhoz, húsokhoz is kiváló. 

Padlizsános lecsó télire

Hozzávalók:

  • 4 kg paprika
  • 4 kg padlizsán
  • 2.5 kg vöröshagyma
  • 2 kg paradicsom
  • 7 dl olaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 db babérlevél
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánt mosd, szurkáld meg több helyen, rakd egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd meg. Ha van lehetőséged, grillezd. Sütőben pedig 180 fokon körülbelül 40 perc alatt készül el. Akkor jó, ha a padlizsán kicsit összeesik, és a héja sötétebb, ráncos. Sózd be, fedd le konyharuhával, és pihentesd egy kicsit, hogy könnyebben lejöjjön a héja. Pucold meg, majd a padlizsánokat vágd kisebb darabokra. 
 

A paradicsomot mártsd forró vízbe, és húzd le a héját, a paprika szárát és csutkáját távolítsd el, majd a zöldségeket daráld le. A hagymát és a fokhagymát vágd nagyon apróra, és kevés olajon fonnyaszd meg. Tedd hozzá a zöldségeket, fűszerezd sóval, borssal, babérlevéllel. Ha szereted, mehet hozzá csípős paprika is. Rotyogtasd körülbelül egy órán át, közben részletekben öntsd hozzá az olajat. Amikor már krémes állagú, nem folyik le a fakanálról, és feljön az olaj a tetejére, húzd le a tűzről.

Szedd sterilizált üvegekbe, zárd le légmentesen, majd tedd dunsztba, plédek közé. Várd meg, míg a zakuszka egy-két nap alatt teljesen kihűl, majd mehetnek az üvegek a konyhapolcra. 
Ha magyarosan is szeretnél lecsót eltenni, akkor íme, néhány trükk, hogy tökéletes legyen a szaftja. 

Ezt is szeretjük