5 hozzávaló, 5 rakottas

A legjobb dolog a rakottasban, hogy sütés közben az ízek tökéletesen összeérnek a tepsiben. Ezeknek a finomságoknak senki nem tud majd ellenállni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rakottasra gyakorlatilag végtelen számú variáció létezik. Nézz be a hűtőbe, amit találsz, dobd be egy tepsibe, és fél óra múlva kész is a remek vacsora.

Ha ennél azért jobban szeretnéd megtervezni a dolgot, arra is van pár ötletünk. Elég lesz öt hozzávaló.

Kolozsvári rakott kacsa

Hozzávalók:

  • 1 kacsa
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kevés liszt

A kacsát kívül-belül sózd meg, és egy kevés vízzel és a fokhagymával párold puhára.

A szalonnát vágd vékony szeletekre, a felével bélelj ki egy tűzálló tálat, rakd rá a jól kinyomkodott savanyú káposztát, majd a kacsát, végül az egészet borítsd be a megmaradt szalonnával.

A kacsa főzőlevét sűrítsd be egy kevés liszttel, ezután fólia alatt párold puhára az ételt, majd a fóliát levéve süsd pirosra.

Sajtos-gombás rakott csirkemell

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirkemell
  • 60 dkg gomba
  • 12 dkg reszelt sajt
  • 2 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma

A csirkemelleket vágd vékony szeletekre, sózd meg, és mindkét oldalukat picit süsd meg. A gombát szeleteld fel, és az apróra vágott vöröshagymával együtt párold meg egy kevés olajon, majd ízesítsd sóval, borssal, petrezselyemzölddel. A felvert tojást keverd el a reszelt sajttal. Egy tűzálló, kiolajozott tál aljára fektesd le a hússzeleteket, erre tedd a hagymás gombát, végül locsold meg a sajtos tojással. Előmelegített sütőben süsd szép pirosra.

Tarhonyás rakottas

Hozzávalók:

  • 50 dkg tarhonya
  • 4 tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 késhegynyi pirospaprika

A tarhonyát kevés olajon pirítsd meg, majd öntsd fel vízzel, sózd meg, és fedő alatt párold puhára. A tojásokat főzd keményre, majd vágd karikákra, kevés olajon keverd össze a pirospaprikával, majd engedd fel kevés vízzel. Sűrítsd be a liszttel elkevert tejföllel, sózd, borsozd. Egy tűzálló tálat kenj ki olajjal, és felváltva rétegezd bele a tarhonyát és a tojásos keveréket. Előmelegített sütőben süsd át.

Sajtos rakottas

Hozzávalók:

  • 1 kg piros és zöld húsú paprika
  • 30 dkg csigatészta
  • 20 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 4 dl tejföl

A tésztát főzd félpuhára, a gombát vágd vékony cikkekre. A paprikák magházát távolítsd el, és vágd a húsukat csíkokra. Egy nagyobb tálban lazán keverd el a tésztát, a gombát és a paprikát a sóval, borssal, rozmaringgal ízesített tejföllel. Az egészet halmozd egy tűzálló tálba, a tetejét szórd meg reszelt sajttal, és előmelegített sütőben pirítsd meg.

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Sóskás rakottas

Hozzávalók:

  • 50 dkg szeletelt bacon
  • 30 dkg rizs
  • 1 csomag feta sajt
  • 1 csomag mirelit sóska
  • 1 evőkanál olaj

A rizst pirítsd meg egy kevés olajon, majd öntsd fel dupla annyi vízzel, sózd meg, és párold, amíg a tetején csak egy ujjnyi víz marad. Ekkor vedd le a tűzről, és hagyd egy kicsit állni. Egy nagyobb serpenyőben fonnyaszd össze a sóskát, közben kenj ki olajjal egy tűzálló tálat. Simítsd bele a rizs felét, majd erre tedd a szalonnacsíkokat - néhány szeletet tegyél félre -, erre pedig a sóskát. Morzsold rá a fetát, végül az egészet takard be a megmaradt rizzsel. A sóska levéből locsolj pár kanállal a rizsre, végül tedd rá a megmaradt szalonnacsíkokat. Előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sül.

OLVASD EL EZT IS!

padlizsan
  • egytálétel
  • rakott zöldség

30 perces rakottasok

Ezt is szeretjük