A hagyományos őszibarackbefőtt receptje - Így rakd el télire
Tedd el úgy az őszibarackot, hogy hónapok múlva is ropogós maradjon, és ne színeződjön el!

A hagyományos őszibarackbefőtt receptje - Így rakd el télire
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ideje, hogy feltöltsd a kamrapocot télire! A nagy nyári kedvencek közül nem hiányozhat az őszibarackbefőtt sem. Ha csak egészséges gyümölcsöket válogatsz össze, és alaposan elmosod, sterilizálod az üvegeket, a befőtt tartósítószer nélkül sem fog megromlani. A cukor mennyisége a barack édességétől és az ízlésedtől függően változhat.

Őszibarackbefőtt télire

Hozzávalók:

  • 5 kg őszibarack
  • 80 dkg cukor
  • 3 l víz
  • 1 citrom
Recept idők

Elkészítés:

A barackokat alaposan mosd meg, vágd félbe és magozd ki. Mártsd a gyümölcsöket egy pillanatra forrásban lévő vízbe, majd tedd át hideg vízbe. Így könnyen meg tudod hámozni. Rakd a barackokat egy edénybe, önts rájuk kicsivel több vizet, mint amennyi ellepi őket, keverd hozzá a citrom frissen facsart levét, és áztasd benne a gyümölcsöket legalább öt-tíz percig. Erre azért van szükség, hogy a barackok hónapok múlva is a szép, élénk színűek legyenek.

 

A gyümölcsöket óvatosan szedd ki a vízből, majd rendezd az előzőleg alaposan elmosott, kifertőtlenített üvegekbe. A citromos levet kezdd melegíteni, add hozzá a cukrot, és forrald fel. Öntsd a szirupot a barackokra. Fontos, hogy a lé teljesen ellepje a gyümölcsöket. Az üveget jól zárd le tetővel. Sorakoztasd a befőtteket egy nagy lábosba vagy tepsibe, öntsd fel az üvegek háromnegyedéig vízzel, és a gyöngyöző forrástól számítva gőzöld 30 percig, majd hagyd a vízben kihűlni. Felbontásig tárold a befőtteket sötét, hűvös helyen.

Ezt is szeretjük