4 különleges, szaftos őszi pörkölt
Bár a bográcsozásnak vége, a pörkölt lábasban elkészítve is nagyon finom. Akkor sem kell lemondanod róla, ha nem vagy húsevő.
A nagy nyári bográcsozások után ideje, hogy a konyhába költöztesd a pörkölteket. A szaftos húsokat párosítsd az ősz ajándékaival.
Ha nem fogyasztasz húst, akkor sem kell lemondanod a magyaros falatokról, hiszen zöldségekből remek álpörköltet készíthetsz.
Pincepörkölt
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár
- 2 hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg lecsó
- 2 dl fehérbor
- paprika
- bors
- kömény
- olaj vagy zsír
Vágd fel falatnyi kockákra a húst. A hagymát pirítsd meg az olajon vagy a zsíron - ha nem idegenkedsz tőle -, majd tedd hozzá a húskockákat. Pirítsd a húst fehéredésig. Add hozzá a sót, a paprikát, a borsot, a köményt, a zúzott fokhagymát. Csak akkor önts hozzá vizet, ha nagyon lepirulna a hús. Amikor a hús már félig megpuhult, add hozzá a lecsót, és öntsd fel a borral. Főzd addig, ameddig a hús omlós nem lesz.
Báránypörkölt
Hozzávalók:
- 75 dkg báránylapocka
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 2 dl fehérbor
- 2 dl húsleves - kockából is jó
- 1 vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál liszt
- késhegynyi szerecsendió
- só
- őrölt bors
- olaj
A báránylapockát vágd kockákra, majd forgasd meg egy kevés lisztben. A vékony csíkokra vágott szalonnát pirítsd meg, majd tedd rá az apróra vágott vöröshagymát, illetve később a húst. Engedd fel fehérborral, sóval, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezd, majd addig főzd, amíg a bor el nem párolog. Öntsd hozzá a húslevest, és lassú tűzön főzd, amíg a hús puha nem lesz.
Cukkinipörkölt
Hozzávalók:
- 2 közepes cukkini
- 1 kis fej vöröshagyma
- 4 főtt tojás
- 1 dl tejszín
- pirospaprika
- só, bors
- étolaj
Az apróra vágott hagymát párold üvegesre kevés olajon, majd add hozzá a pirospaprikát. A cukkinit pucold meg, vágd kis kockákra, sózd meg, majd add a hagymás keverékhez. Fedd le, és párold puhára, de figyelj, mert hamar szétesik. Ha kész, borsozd, öntsd hozzá a tejszínt, majd a végén keverd hozzá a felkockázott főtt tojást.
Gombás csirkepörkölt
Hozzávalók:
- 80 dkg csirkecombfilé
- 10 dkg füstölt szalonna
- 15 dkg csiperke
- 1 fej vöröshagyma
- 1 paradicsom
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ágacska rozmaring
- bors
- pirospaprika
- só
Az apróra vágott szalonnát pirítsd meg, hogy elegendő zsírt eresszen a hagyma dinszteléséhez, majd pirítsd meg a hagymát. Tedd a lábasba a kisebb darabokra vágott húst, és forgasd át, hogy mindenhol megpörkölődjön. Sózd, borsozd, ízesítsd pirospaprikával és rozmaringgal. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és lassú tűzön párold puhára. Ha a hús már majdnem teljesen puha, add hozzá a kockára vágott gombát, és főzd még legalább 20 percig.
OLVASD EL EZT IS!
- paprika
- bőr
A 4 legfinomabb borral készült pörkölt
- bőr
- pörkölt