4 különleges, szaftos őszi pörkölt

Bár a bográcsozásnak vége, a pörkölt lábasban elkészítve is nagyon finom. Akkor sem kell lemondanod róla, ha nem vagy húsevő.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A nagy nyári bográcsozások után ideje, hogy a konyhába költöztesd a pörkölteket. A szaftos húsokat párosítsd az ősz ajándékaival.

Ha nem fogyasztasz húst, akkor sem kell lemondanod a magyaros falatokról, hiszen zöldségekből remek álpörköltet készíthetsz. 

Pincepörkölt

Hozzávalók:

  • 1,5 kg marhalábszár
  • 2 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg lecsó
  • 2 dl fehérbor
  • paprika
  • bors
  • kömény
  • olaj vagy zsír

Vágd fel falatnyi kockákra a húst. A hagymát pirítsd meg az olajon vagy a zsíron - ha nem idegenkedsz tőle -, majd tedd hozzá a húskockákat. Pirítsd a húst fehéredésig. Add hozzá a sót, a paprikát, a borsot, a köményt, a zúzott fokhagymát. Csak akkor önts hozzá vizet, ha nagyon lepirulna a hús. Amikor a hús már félig megpuhult, add hozzá a lecsót, és öntsd fel a borral. Főzd addig, ameddig a hús omlós nem lesz.

Báránypörkölt

Hozzávalók:

  • 75 dkg báránylapocka
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 dl fehérbor
  • 2 dl húsleves - kockából is jó
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • késhegynyi szerecsendió
  • őrölt bors
  • olaj

A báránylapockát vágd kockákra, majd forgasd meg egy kevés lisztben. A vékony csíkokra vágott szalonnát pirítsd meg, majd tedd rá az apróra vágott vöröshagymát, illetve később a húst. Engedd fel fehérborral, sóval, őrölt borssal, szerecsendióval fűszerezd, majd addig főzd, amíg a bor el nem párolog. Öntsd hozzá a húslevest, és lassú tűzön főzd, amíg a hús puha nem lesz.

Cukkinipörkölt

Hozzávalók:

  • 2 közepes cukkini
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 4 főtt tojás
  • 1 dl tejszín
  • pirospaprika
  • só, bors
  • étolaj

Az apróra vágott hagymát párold üvegesre kevés olajon, majd add hozzá a pirospaprikát. A cukkinit pucold meg, vágd kis kockákra, sózd meg, majd add a hagymás keverékhez. Fedd le, és párold puhára, de figyelj, mert hamar szétesik. Ha kész, borsozd, öntsd hozzá a tejszínt, majd a végén keverd hozzá a felkockázott főtt tojást.

Gombás csirkepörkölt

Hozzávalók:

  • 80 dkg csirkecombfilé
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg csiperke
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 ágacska rozmaring
  • bors
  • pirospaprika

Az apróra vágott szalonnát pirítsd meg, hogy elegendő zsírt eresszen a hagyma dinszteléséhez, majd pirítsd meg a hagymát. Tedd a lábasba a kisebb darabokra vágott húst, és forgasd át, hogy mindenhol megpörkölődjön. Sózd, borsozd, ízesítsd pirospaprikával és rozmaringgal. Add hozzá a felkockázott paradicsomot, és lassú tűzön párold puhára. Ha a hús már majdnem teljesen puha, add hozzá a kockára vágott gombát, és főzd még legalább 20 percig.

Ezt is szeretjük